Önkormányzatok és a „7”-es adószám csapdája - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Önkormányzatok és a „7”-es adószám csapdája

adóelőleg adószámos magánszemély önkormányzat

Az önkormányzatok előadó művészeti tevékenységek felkérésére az előadóktól általában 7-el kezdődő adószámmal rendelkező számlákat kapnak.
Tisztázni szükséges, hogy az adószámos magánszemélyek és egyéni vállalkozók között az adózás és lejelentési kötelezettség szempontjából különbségek vannak még akkor is, ha mindkét adóalany adószáma 7-el kezdődő.
Az Szja tv. 46. § (4) bekezdése alapján nem kell adóelőleget megállapítani és levonni, ha egyéni vállalkozónak teljesít kifizetést feltéve, hogy az egyéni vállalkozó erről a bevételéről kiállított bizonylatán (számla) feltünteti az egyéni vállalkozói jogállását bizonyító közokirat számát. Mezőgazdasági őstermelők részére történő kifizetés esetén abban az esetben nem keletkezik adóelőleg megállapítási és levonási kötelezettsége a kifizetőnek, ha az őstermelő legkésőbb a kifizetés időpontjában az adóévre hitelesített értékesítési betétlapját bemutatja.
A jogszabályban foglaltak alapján az önkormányzatnak a 7-es adószámmal kezdődő egyéni vállalkozó esetében semmilyen jelentési kötelezettsége nem keletkezik, ha a számlán a vállalkozói igazolvány nyilvántartási számát a számlát kibocsátó feltüntette.
Más a helyzet az adószámmal rendelkező magánszemélyek esetében, kikre az Szja tv. előírásai vonatkoznak, így az adózásával kapcsolatban is alapvetően ebből kell kiindulni. Az Szja tv. szerint az adószámos magánszemély tevékenysége önálló tevékenységnek minősül, s mint olyan, az erre vonatkozó szabályok szerint adózza le a képződött jövedelmét. Nagyon fontos viszont tisztában lenni a bevétel és jövedelem közti különbséggel, mert sajnos a gyakorlatban szinonimaként használjuk ezt a két kifejezést.
A személyi jövedelemadó szempontjából maga a jövedelem az, ami adóköteles, nem pedig a bevétel. A jövedelem pedig a bevétel költségként elszámolható kiadásokkal csökkentett része, azaz: BEVÉTEL – KÖLTSÉG = JÖVEDELEM
Személyi jövedelemadó szempontjából két módon határozhatjuk meg az adószámos magánszemély jövedelmét:
                 - 10%-os költséghányad alkalmazásával, vagy
                 - tételes költségelszámolással.
Bármelyik módszert is válasszuk, a kiszámolt jövedelemre fizetendő személyi jövedelemadó mértéke 15%. Az önkormányzat köteles az adóelőleg levonására, bevallására és befizetésére, melyről igazolást kell adnia a magánszemély számára, továbbá jelentési kötelezettsége is keletkezik a központosított illetmény számfejtés felé, mert az önkormányzat nem kifizetőhely.

2018-10-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!