Számla kiállítása tevékenységi kör bejelentésének hiányában - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Számla kiállítása tevékenységi kör bejelentésének hiányában

áfa számla tevékenységi kör törzsnyilvántartás

A tevékenységi körök bejelentésével kapcsolatos ismeretek örökzöld témának minősülnek az adózói társadalomban. Alapvetően elmondható, hogy az adóalanyoknak szükséges bejelenteniük a tevékenységi körüket a tevékenységi kör bővülését, módosulását a NAV-hoz. A változásokat elegendő a NAV-nak bejelenteni TESZOR szám megjelölésével. A tevékenységi kör bejelentésének hiányát az általános mértékű mulasztási bírsággal szankcionálhatja az adóhatóság.
A vállalkozások általában végeznek alacsony volumenben a tevékenységi körükön kívüli értékesítéseket. Ilyen értékesítés lehet például a telefonköltség kiszámlázása a dolgozónak, vagy a tárgyi eszközök alkalomszerű értékesítése, de megemlíthetjük az alkalomszerűen végzett közvetítői tevékenységet, vagy a keletkezett hulladék értékesítését, illetve a közvetített szolgáltatások számlázását. A kialakult joggyakorlatnak megfelelően e tevékenységet rendre nem jelentik be az adóalanyok, és ebből adódó adóhatósági konfrontációról nem is rendelkezünk tudomással.

Kapcsolódó szakkönyvünk: Elektronikus számla és online számla


Annak ellenére, hogy a vállalkozás nem jelenti be az adott alkalomszerűen vagy rendszeresen gyakorolt tevékenységi kört, számlakiállítási és adófizetési kötelezettsége keletkezik, ha ténylegesen értékesít terméket vagy nyújt szolgáltatást. Az Áfa törvény a valóságot adóztatja, vagyis, ha ténylegesen megtörténik a gazdasági esemény, úgy azt adótárgynak kell minősíteni és azt számlázni szükséges.
A vevőben joggal merül fel a kérdés, hogy olyan tevékenységről kiállított számla esetében gyakorolhat-e levonási jogot, amely tevékenység nem szerepel az eladó törzsnyilvántartásában? Korábban voltak olyan adóhatósági elmarasztalások és bírósági döntések, amelyek kifogásolták az adott helyzetben történő adó levonást. Azonban napjainkban az adóhatóság nem kifogásolja meg a levonási jogot, csak akkor, ha a felek együttesen vesznek részt valamilyen adóelkerülő magatartásban, és az adóelkerülő magatartás egyik tényállási eleme a bejelentés hiánya.

2020-05-31

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!