Kiállíthatunk számlát a gazdasági esemény teljesítése előtt? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Kiállíthatunk számlát a gazdasági esemény teljesítése előtt?

gazdasági események számla

A rövid válasz igen, azonban az Áfa törvény rendkívül sok teljesítési és számlázási folyamatot különböztet meg, így a pontos válaszhoz meg kell vizsgálnunk a vonatkozó jogszabályokat.

Az utóbbi időben sok esetben kérdésként merült fel, hogy az Áfa törvény engedi-e, hogy a teljesítés időpontját megelőzően kiállítsuk a számlát a vevő részére. Természetesen ez lehetséges, azonban fontos kitétel, hogy az idő előtt kiállított számla adatai ismertek legyenek mindkét fél számára.

Az Áfa törvény rendelkezése egy határidőpontot fogalmaz meg, ameddig a számla korlátozások hiányában szankció nélkül kiállítható, tehát semmi akadálya nincs annak, hogy az értékesítő a teljesítést megelőzően állítson ki számlát a vevő részére. Ez abban az esetben is igaz, ha a teljesítés időpontját annak kézzel fogható megvalósulása határozza meg.

Határozott időszaki elszámolás esetében szintén kiállítható számla a teljesítést megelőzően, azonban a törvény eltérően kezeli ezt a fajta elszámolást, így a számla kiállítása, a fizetés és a teljesítés is máshogy viszonyul egymáshoz.

Ha a számla esedékessége az elszámolási időszak utánra esik, akkor abban az esetben a következő elszámolási időszak első napjától vagy a fizetési határidőtől számított 60. nap lesz a gazdasági esemény teljesítési időpontja.

Ez egy széles körben alkalmazott gyakorlat, amikor is a számla kiállítása teljesítési időpont, vagyis fizetési határidő előtt kerül kiállítása, mely az Áfa törvény alapján teljesen jogszerű.

2021-04-26

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!