Önkéntes segítők részére megtérített utazási jegy értékének adókötelezettsége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Önkéntes segítők részére megtérített utazási jegy értékének adókötelezettsége

helyi önkormányzat önkéntes segítők foglalkoztatása önkéntes tevékenység

A helyi önkormányzatoknak lehetősége van önkéntes segítőket foglalkoztatni, melynek jelentősége abban rejlik, hogy ily módon az állampolgárok (már önkéntes lehet az is, aki a tizedik életévét betöltötte) ellenszolgáltatás nélkül fejthessék ki öntevékenységüket más személyek és közösségek javára. Ugyanakkor mégis fennállhat olyan körülmény, mely során annak ellenére, hogy az önkéntes segítő ellenszolgáltatás nélkül látja el tevékenységét, mégis felmerülnek bizonyos költségek.
A közérdekű önkéntes tevékenységről szóló 2005. évi LXXXVIII. törvény 2. § (3) bekezdése határozza meg azokat az ellenszolgáltatásnak nem minősülő juttatásokat, melyeket az önkéntes tevékenységgel összefüggésben a fogadó szervezet adhat az önkéntes segítői részére. Az egyik ilyen jellegű juttatás a fogadó szervezet által a közérdekű önkéntes tevékenység ellátása érdekében szükséges utazásnak, szállásnak, étkezésnek az önkéntes részére történő biztosítása, illetve ezek bizonylattal igazolt költségének az önkéntes részére történő megtérítése.
Az Szja tv. 7. § (1) bekezdése q) pontja előírja, hogy a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni bevételként a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértékét. Ha például számla ellenében megtérítik az önkéntesek részére a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó utazási jegy ellenértékét, úgy az nem minősül sem a kifizető, sem a magánszemély részéről adóköteles juttatásnak.

2018-10-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!