Kié a kóbor kutya? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Kié a kóbor kutya?

kobor_kutya_02.jpg

Kóbor állat tulajdonosának felkutatásával kapcsolatos adatkezelés.

Bizonyára meglágyul a szívük, amikor nyakörv nélküli kutyákat látnak leszegett fejjel kóborolni. Néhányan talán még némi kellemetlenség okozójának is tartják őket, a szomorú balesetekről nem is beszélve. Ugyan az állattal kapcsolatban nem beszélhetünk személyes adatról, hiszen az azonosított vagy azonosítható természetes személyre vonatkozóan értelmezhető, de az állattartója, illetve a tulajdonosa már bizony rendelkezik. A NAIH idén májusban kiadott egy, a kóbor eb tulajdonosának felkutatásával kapcsolatos jegyzői és állatorvosi adatkezelésekről szóló állásfoglalást, amelyet röviden ismertetünk. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) alapján négyhónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (egyedi elektronikus azonosító) megjelölve tartható.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény (a továbbiakban: Ávtv.) alapján egy országos nyilvántartásban (a továbbiakban: Ebnyilvántartás) szerepelnek az állatvédelmi hatáskörben vezetett adatok, így a transzponderrel megjelölt ebek adatbázisa, veszélyes ebek hatékony azonosításához kapcsolódó állatvédelmi nyilvántartás, valamint az ebregiszter. Az Ebnyilvántartást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (a továbbiakban: NÉBIH) működteti. A nyilvántartás vezetésének célja a törvény szerint többek között az ebrendészeti feladatok ellátása. A Korm. rendelet előírja, hogy a beavatkozást végző szolgáltató állatorvos köteles az állatnak az Ávtv. szerinti adatait az Ebnyilvántartásban regisztrálni. Személyes adatként pl. az eb tulajdonosának nevét, címét, illetve az ebtartó nevét, lakcímét, telefonszámát, elektronikus levélcímét sorolja ide a Rendelet.

A NÉBIH tehát jogosult kezelni a meghatározott adatokat, továbbá jogszabályban meghatározott közfeladat ellátása érdekében a NÉBIH az Ebnyilvántartáshoz

  • hozzáférést biztosít a települési, fővárosban a fővárosi kerületi és a fővárosi önkormányzat részére, illetve

  • hozzáférést biztosíthat bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság és más közigazgatási szerv részére.

Az Ebnyilvántartásból való adatszolgáltatásra, adattovábbításra az Ávtv. szabályokat nem állapít meg. Az adott településen a települési önkormányzat kötelező feladata a település belterületén a kóbor állatok befogása. A részletszabályokat tartalmazó Korm. rendelet az önkormányzatnak és az állatvédelmi hatósági jogkörben eljáró jegyzőnek a kóbor állatok befogásával, elhelyezésével és tulajdonjogának átruházásával kapcsolatos feladatokat rendezi. A Korm. rendelet. 11. § (1) bekezdés c) pontja értelmében a kóbor állat befogásakor a befogást követő 24 órán belül meg kell kezdeni a tulajdonos felkutatását, és meg kell kísérelni az értesítését. Az ebrendész az állatok befogásával kapcsolatos feladatait közfeladatként végzi. Ennek megfelelően amennyiben az ebrendész általi, Ebnyilvántartásból megismerhető személyes adatok kezelésének célja a közfeladat hatékony és megfelelő ellátása, úgy a Hatóság álláspontja szerint a jegyző az ebrendész számára köteles a tulajdonos felkutatásához szükséges adatokat átadni.

Mivel az Ebnyilvántartás adatkezelője a NÉBIH, így a Hatóság álláspontja szerint az állatorvos azzal összefüggésben kizárólag a jogszabály által adott felhatalmazások szerinti adatkezeléseket valósíthat meg, így különösen, de nem kizárólagosan abba rögzíthet adatokat, illetve a rögzített adatokon – amennyiben szükséges – módosításokat eszközölhet.

Fontos tény, hogy az eb tulajdonosának felkutatása közfeladat, annak ellátását az önkormányzat köteles elvégezni, amelyhez a NÉBIH biztosítja az Ebnyilvántartáshoz való hozzáférést, így az állatorvos ilyen tekintetben történő közreműködése nem szükséges. Az ebrendészeti telepet ellátó állatorvos a Hatóság véleménye szerint kizárólag a telepen lévő állatokkal összefüggő állategészségügyi ellátást, állatorvosi tevékenységet köteles elvégezni. Ezeknek megfelelően adatokat a hatályos jogszabályok alapján nem szolgáltathat az Ebnyilvántartásból, annak ellenére, hogy azokhoz hozzáférési joga van.

2022-06-01

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!