Jóváhagyott osztalék könyvelési időpontja - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Jóváhagyott osztalék könyvelési időpontja

dátum kapott osztalék könyvelni számviteli törvény

Bár a szabály már nem új keletű, lévén egy üzleti évben egyszer fordul elő, fejtörést okoz a könyvelőknek, hogy milyen dátummal kell lekönyvelni a kapott osztalékot.

A számviteli törvény (2000. évi C. törvény) 84. § (1) bekezdése szerint a kapott (járó) osztalék nem más, mint az adózott eredmény felosztásáról szóló határozat alapján járó összeg, amennyiben az a mérlegfordulónapig ismertté vált.

Ez azt jelenti, hogy a beszámoló elfogadásakor hozott határozatban jóváhagyott osztalék összegét az osztalékra jogosult vállalkozásnál azzal a dátummal kell a könyveiben rögzítenie -  járó osztalékként a 97-es Kapott (járó) osztalék és részesedés számlán az egyéb követelésekkel szemben -, amely dátummal az osztalék jóváhagyásáról szóló döntés megszületett.

Például a 2017. évi beszámolót a taggyűlés 2018. május 13-án fogadta el és ezzel egyidejűleg úgy határozott, hogy a 2017. évi adózott eredményt osztalékként kívánja felvenni, akkor az osztalékban részesülő vállalkozásnál ezt az összeget a 2018-as üzleti évben, 2018. május 13-i dátummal kell 97-es bevételként és egyéb követelésként elszámolni. Majd az osztalék bankszámlára / pénztárba történő beérkezés napjával a pénzeszköz növekedéssel szemben az egyéb követelés csökkenés fog állni.

2018. évközi módosításként a számviteli törvény egyértelműsíti, hogy az adózott eredmény felhasználására vonatkozó javaslat tartalmilag az osztalék jóváhagyásáról szóló javaslattal egyezik meg. Tehát a járó osztalékot az adózott eredmény felhasználásáról határozat alapján kell elszámolni. (Szt. 84. (1) bekezdésben, 114. § (1) bekezdésében, 130. § (5) bekezdésében az „adózott eredmény felosztásáról” szövegrész helyébe az „adózott eredmény felhasználásáról (az osztalék jóváhagyásáról)” szöveg kerül 2019. január 1-i hatállyal)

Saldo-tipp

Adózási, számviteli kérdésre keresi a választ?
Szakértőink készséggel állnak rendelkezésére!
Telefonáljon vagy írjon nekünk a tana@saldo.hu címre!

2018-10-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!