Egyéni vállalkozónak munkavégzés céljából biztosított személygépkocsi adózása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Egyéni vállalkozónak munkavégzés céljából biztosított személygépkocsi adózása

céges autó személygépkocsi adózása

szemelygepkocsi_adozasa_02.jpg

Alvállalkozónak átadott személygépkocsi magáncélú használatának elszámolása

Egy társaság az alvállalkozója részére szolgáltatás teljesítése érdekében személygépkocsit biztosít. Az alvállalkozó magánszemély, aki e tevékenységét egyéni vállalkozóként végzi. Kérdésként merül fel, hogy keletkezik-e adókötelezettsége a juttatással kapcsolatban az érintett feleknek.

Ha az egyéni vállalkozónak a vállalkozói nyilvántartásban szereplő tevékenységeinek folytatása során hivatali, üzleti célú utazást kell végrehajtania, akkor a megbízó által biztosított személygépkocsit nem a kifizető tevékenységével összefüggő feladat ellátása során, hanem a vállalkozói jövedelem megszerzése érdekében használja. Ebből következően nem magánszemélyként, hanem egyéni vállalkozóként kifejtett tevékenységéhez kapcsolódóan kap nem pénzbeli bevételt a kifizetőtől a vállalkozó.

Az Szja tv. 16. § (3) bekezdés alapján minden olyan bevétel önálló tevékenységből származó bevételnek számít, amelyet a magánszemély e tevékenységével összefüggésben vagy egyébként az e tevékenysége alapjául szolgáló jogviszonyára tekintettel megszerez.

Ha az egyéni vállalkozót terhelik a személygépkocsi javításával, fenntartásával kapcsolatos költségek, akkor az egyéni vállalkozói bevételével szemben az egyéni vállalkozó a nem a saját tulajdonát képező járművel kapcsolatban költséget számolhat el az Szja tv. 11 számú melléklet IV. fejezetében foglalt szabályok szerint (az üzemanyag-költség kivételével hiszen azt a kifizető megtéríti) azzal, hogy útnyilvántartást vezetnie kell.

A személygépkocsit az egyéni vállalkozó részére bocsátó vállalkozást a Gjtv. 17/A § (1) bekezdése alapján cégautóadó fizetési kötelezettség terheli.

Ha a vállalkozással megbízást létesítő egyéni vállalkozó a Kata tv. hatálya alá tartozik, akkor az említett juttatások a Kata tv. 2. § 12 pontja alapján a kisadózó vállalkozás bevételének tekintendők, hiszen ezt a nem pénzbeli juttatást a magánszemély a vállalkozási tevékenységével összefüggésben szerzi meg.

Amennyiben a személygépkocsit a magánszemély magáncélra is használja, akkor a magáncélú használattal összefüggésben megszerzett bevétel nem minősül egyéni vállalkozóként megszerzett bevételnek, mivel ebben az esetben nem egyéni vállalkozóként eljáró magánszemélyként részesül a juttatásban. A személygépkocsi magáncélú használata az Szja tv. 1. számú melléklet 8.37. pontja alapján adómentes, vagyis sem a juttatónak sem pedig a magánszemélynek közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

A személygépkocsi egyéni vállalkozással összefüggésben és a magáncélból történő használatának eltérő adójogi megítélése miatt legalább olyan tartalmú útnyilvántartás vezetését javasoljuk, melyből e két típusú használat jogcím szerint elkülöníthető.

2021-09-22

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!