Változnak a Pmt. szerinti átvilágítás szabályai - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Változnak a Pmt. szerinti átvilágítás szabályai

átvilágítás azonosítás jogszabályváltozás pmt

Mi a Kit. szerinti szűrési kötelezettség? Kinek kérjük el a személyi igazolványát?

Mind szervezési, mind személyi erőforrás területén újabb teendők és kötelezettségek merülnek fel a vállalkozások számára. Az idei évben 6 alkalommal változik a jogszabály, amit már nem könnyű lekövetni, hogyha a teljes megfeleltetésre törekszik a vállalkozás. Legyen szó egyéni vállalkozásról vagy gazdasági társaságról, egyaránt tartozhatnak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (Pmt.) hatálya alá.

A témára irányuló ellenőrzés esetén mind a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pénzmosás (NAV PEI) és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda, mind pedig a Magyar Nemzeti Bank vizsgálhatja a vonatkozó szabályzat meglétét és betartását.

Az érintett cégek számára mindig rendelkezésre kell állnia a hatályos időállapotnak megfelelő szabályzatnak, amelyben rögzítik, hogy miként tesznek eleget a Pmt., valamint az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (Kit. a NAV PEI által alkalmazott rövidítés) előírásainak.

A szabályzat megléte mellett fontos, hogy az abban foglaltakat a gyakorlatban is alkalmazzuk az ügyleti kapcsolat létesítése és a monitoring tevékenység során.

De mi is ez a monitoring tevékenység?

Egyrészt az ügyleti kapcsolat fennállása alatt a Pmt. bizonyos feltételek esetén kötelezővé teszi az ügyfél ismételt átvilágítását. Ide tartozik például a négymillió-ötszázezer forintot elérő ügyleti megbízás teljesítése, az árukereskedő esetében a hárommillió forintot elérő ügyleti megbízás készpénzben történő teljesítése, a háromszázezer forintot meghaladó összegű pénzátutalás teljesítése, pénzmosásra utaló körülmény felmerülése esetén, de talán a leggyakoribb eset, amikor az ügyfél-azonosító adatokban változás következik be.

Az átvilágítás során – akár első alkalommal, akár a monitoring tevékenység keretében szükséges elvégezni – mindig az ügyfél nevében nyilatkozatot tevő személy igazolványairól szükséges másolatot készíteni. Sokszor felmerül, hogy elkérhetjük-e és másolhatjuk-e ezeket az igazolványokat, amelyre a Pmt. egyértelmű válasza az, hogy a szolgáltató felé ez nem egy javaslat, hanem egyenesen kötelezettsége áll fenn e tekintetben. A Pmt. 2024. január 1-jén hatályba lépett módosítása egyértelműsíti, hogy a személyi igazolvány mindkét oldaláról, és a lakcímkártya lakcímet tartalmazó oldaláról szükséges másolatot készíteni.

Mit takar a Kit. szerinti szűrési kötelezettség?

A Pmt. hatálya alá tartozó vállalkozások, azaz szolgáltatók egytől-egyig kötelesek eleget tenni a Kit. szerinti szűrésnek is, amely egy folyamatosan fennálló kötelezettség.

A Kit. – mely jelen kontextusban nem az általánosan így rövidített a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvényt jelenti – szerinti átvilágítási kötelezettség jelentős adminisztratív terhet jelent. Az ENSZ BT határozatok, és EU szankciós listák heti rendszerességgel frissülnek, és minden egyes ügyfél tényleges tulajdonosait szükséges összevetni az újonnan közzétett listával.  

A listákon szereplő személyek egyezése esetén pedig bejelentési kötelezettség teljesítése merül fel. Szabályzatban kell rendelkezni a feladatról, valamint a feladat ellátásáért felelőst is szükséges kijelölni, akinek a személyét be kell jelenteni a felügyeletet ellátó hatóság részére, azaz a NAV PEI vagy az MNB felé (változás esetén 5 nap áll rendelkezésre a módosító bejelentés megtételére).

Azon vállalkozások, amelyek több, mint ezer ügyféllel rendelkeznek kizárólag automatikus szűrőrendszer alkalmazásával tehetnek eleget az ügyfélállomány rendszeres vizsgálatának az ENSZ BT határozatok és EU listák vonatkozásában. Álláspontunk szerint ennél kisebb számú ügyfél esetén is érdemes az automatizált megoldásokban gondolkodni, hiszen az átvilágítási és azonosítási kötelezettségek is igen jelentős terhet jelentenek a munkatársak számára, az elmulasztásuk pedig egy nem várt, akár jelentős összegű bírság kiszabásának kockázatát hordozzák magukban.

További kérdése van a témával kapcsolatban? Keresse szakértőinket, vagy írjon nekünk a szakertoitanacsadas@saldo.hu e-mail címre!

 

2024-05-07

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!