A Pmt. változása miatt akár új munkaerő felvétele is szükséges lehet - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

A Pmt. változása miatt akár új munkaerő felvétele is szükséges lehet

pénzmosás pmt terrorizmus megelőzéséről

Milyen új tisztségeket kell kijelölni júliustól? Mi lesz a feladatuk és milyen felelősségük áll fenn?

Az előző cikkünkben már felmerült, hogy a szűrések kapcsán ki kell jelölni egy vagy több felelős személyt, aki jogosult és köteles azonnali bejelentést tenni, amennyiben a Kit. szerinti szűrési kötelezettség során egyezést talál. Az átvilágítási és azonosítási kötelezettségek kapcsán egy Pmt. szerint már meglévő tisztség kerül újragondolásra, valamint egy új tisztség is bevezetésre kerül, amelyekhez a megfelelő személyeket 2024. július 1-jétől minden Pmt. hatálya alá tartozó szolgáltatónak ki kell jelölnie a saját szervezetén belül.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényben több lépcsőben változik a felelős személyi kör az idei év folyamán. 2024. január 1. óta a kötelezettségek teljesítői közé a szolgáltató vezetőjén és belső szabályzatban meghatározott vezetőjén túl, rendelkezni kell a kijelölt felelős vezetőről is.  Majd 2024. július 1-jétől a megfelelési vezető személyéről is gondoskodnia szükséges a Pmt. hatálya alá tartozó szolgáltatóknak.

A kijelölt felelős vezető és feladatai

A kijelölt felelős vezető nem teljesen új keletű, hiszen a korábbi „belső szabályzatban meghatározott vezető” feladatait részben az ő személyéhez rendeli hozzá a Pmt. módosítása. A kijelölt felelős vezető a szolgáltató belső szabályzatában kerül kijelölésre, és felelőssége a jogszabályban foglalt követelmények szolgáltató általi teljesítésére terjed ki.

A kijelölt felelős vezető – ahogy arról a megnevezés is árulkodik – a szolgáltató irányítási funkciót betöltő testületéhez tartozó személy, vagy felsővezető, akinek hatásköre kiterjedhet arra is, hogy döntést hozzon az ügyleti kapcsolat létesítésének jóváhagyásáról, ha olyan potenciális ügyfél kerül a vállalkozás látómezőjébe, akinél fennáll a magasabb kockázat, vagy egy már meglévő ügyfélnél merül fel valamilyen körülmény. Természetesen ennek velejárója, hogy a kijelölt felelős vezető a megfelelő szakmai ismeretek birtokában legyen.

A megfelelési vezető és feladatai

A megfelelési vezető szintén a szabályzatban kerül kijelölésre, és a szolgáltató vezető beosztású foglalkoztatottja. Az ő feladata, hogy ellenőrizze és koordinálja a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésével és megakadályozásával kapcsolatos követelményeknek és elvárásoknak a szolgáltató foglalkoztatottjai általi végrehajtását, amelyhez szintén elengedhetetlen a szakmai felkészültség.

Ezen feladatainak ellátásáról közvetlenül az irányítási funkciót betöltő testület vagy személy részére jelentési kötelezettséggel is tartozik. A jelentési kötelezettség gyakoriságát is rögzíti a Pmt., mégpedig évente legalább két alkalommal szükséges a megfelelési vezetőnek jelentést tennie a tevékenységéről és az esetleges javaslatairól.

A Kit. szerinti kijelölt személy és feladatai

Az ENSZ BT határozatok, és EU szankciós listák heti rendszerességgel frissülnek, és minden egyes ügyfél tényleges tulajdonosait szükséges összevetni az újonnan közzétett listával. A szolgáltató feladata a megfelelő szűrőrendszer biztosítása. A szűrőrendszert ezer ügyfél felett kötelező automatizálni, de már ennél kevesebb ügyfél esetén is célszerű.

A listákon szereplő személyek egyezése esetén pedig haladéktalan bejelentési kötelezettség teljesítése merül fel (2017. évi LII. törvény 4. §), amelynek ellátása a szolgáltató nevében kijelölt személy feladata a VPOP_PMT17-es számú nyomtatvány alkalmazásával.

A szolgáltató által kijelölt személy vagy személyek nevét és beosztását be kell jelenteni a felügyeletet ellátó hatóság részére, azaz a NAV PEI vagy az MNB felé (változás esetén 5 nap áll rendelkezésre a módosító bejelentés megtételére). A személy kizárólag a szolgáltató vezetője vagy alkalmazottja lehet, tehát e tekintetben sincs lehetőség a feladat kiszervezésére.

További kérdése van a témával kapcsolatban? Keresse szakértőinket, vagy írjon nekünk a szakertoitanacsadas@saldo.hu e-mail címre!

2024-05-21

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!