Újabb támogatás a munkáltatóknak - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Újabb támogatás a munkáltatóknak

állami támogatás

tamogatas_munkaltatoknak_03.jpg

Az ukrán munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkavállalók lakhatásához és a gyermekneveléséhez nyújt támogatást az állam.

Az ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítése érdekében támogatást nyújt az állam a munkaadó részére, ha az ukrán állampolgárt munkavállalóként 2022. február 24-én vagy azt követően foglalkoztatja Magyarország területén. A rendelet szerint a támogatás akkor vehető igénybe, ha a munkavégzés Magyarországon történik, legalább heti 20 órában, határozott vagy határozatlan idejű szerződéssel, továbbá, ha a munkaadó megfelel a 96/2022. (III. 10.) Korm. rendeletben és a munkaerőpiaci programban foglalt egyéb feltételeknek.

A támogatásra munkaadóként az a gazdasági társaság jogosult, amely Magyarország területén székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkezik, és megfelel a rendezett munkaügyi kapcsolatok – a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről szóló 115/2021. (III. 10.) Korm. rendelet szerinti – feltételeinek, és nem áll jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás alatt, ellene jogerős végzéssel elrendelt csődeljárás vagy egyéb, a megszüntetésére irányuló, jogszabályban meghatározott eljárás nincs folyamatban.

A támogatás mértéke a munkavállalók lakhatási és utazási költségének az 50%-a, ami nem haladhatja meg havonta a 60.000 forintot, illetve a munkavállalóval közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként a 12.000 forintot. Ha a kiskorú gyermek mindkét szülőjét ugyanaz a munkáltató foglalkoztatja, a munkaadó a kiskorú gyermekre tekintettel csak egyszeresen jogosult a támogatásra. A lakhatási és utazási költségek támogatáson felüli részét a munkaadó és a munkavállaló fele-fele arányban köteles viselni.

A munkaadónak a kormányhivataloknál kell kérelmeznie a támogatást, melyet a kormányhivatalnak 8 nap alatt el kell bírálnia. A támogatás legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható. Ezt követően egy alkalommal, a munkáltató kérelmére meghosszabbítható tizenkét hónappal, de legfeljebb a munkavállaló munkaviszonya fennállásának idejére. A támogatás folyósítására havonta utólag kerül sor.

2022-03-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!