Társasági adótörvény fejlesztési tartalék képzésének módosítása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Társasági adótörvény fejlesztési tartalék képzésének módosítása

módosítás társasági adó törvény

A 171/2020 (IV.30.) Korm. rendelete a koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről jogszabály eltörli a fejlesztési tartalék 50%-os korlátját.

2020. május 1-i hatállyal a 2019. évben induló adóévre vonatkozóan a Tao törvény 7. § (1) bekezdés f) pontjában szabályozott fejlesztési tartalék összegére vonatkozó 50%-os korlátot nem kell alkalmazni.

Az új rendelkezés szerint, fejlesztési tartalék címen az adó év utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összeg, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege és adóévenként maximum 10 milliárd forint vehető figyelembe társasági adóalap (adózás előtti eredmény) csökkentő tételként.

Azok a vállalkozások, amelyek a rendelkezés hatályba lépése előtt már benyújtották a társaságiadó bevallásukat és elfogadásra került 2019. évi számviteli beszámolójuk, a fejlesztési tartalék jogcímen képzett lekötött tartalék összegét és az adóalapot csökkentő tételt önellenőrzéssel módosíthatják 2020. szeptember 30-ig.

Akiknek már elfogadott beszámolójuk van, de a társasági adóbevallást még nem nyújtották be, azok a bevallásban már az új korlátok figyelembevételével megállapított fejlesztési tartalék összeget érvényesíthetnek, a számviteli beszámolójukban pedig az önellenőrzés szabályai szerint kell módosítaniuk a lekötött tartalék összegét, szintén szeptember 30-ig.

2020-05-04

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!