Melyik évi jövedelemként számolandók el a magánszemélyek pénzbeli juttatásai? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Melyik évi jövedelemként számolandók el a magánszemélyek pénzbeli juttatásai?

adóköteles juttatás bevétel jövedelem pénzbeli juttatás

A magánszemélyek adóköteles juttatásait annak a hónapnak a bevallásában kell szerepeltetni, amelyikben a bevétel megszerzésre kerül. A bevétel megszerzésének időpontja függ attól, hogy azt a magánszemély milyen formában szerzi meg.

A pénz formájában megszerzett bevétel azon a napon minősül megszerzettnek, amikor az a magánszemély birtokába kerül, azaz amikor azt készpénzben átveszi, illetve átutalás esetén az átutalás napjával. Ennek megfelelően, amennyiben a decemberi munkavégzésért járó megbízási díjat a magánszemélynek január elején fizetik ki, az januári jövedelemként a januárra vonatkozó bevallásban szerepeltetendő. Ugyanez a szabály vonatkozik az adóköteles költségtérítésekre is. A decemberi kiküldetés adóköteles belföldi napidíjának januárban történő kifizetése januárban lesz adóköteles jövedelem.

A decemberre járó havibér, ami január elején kerül kifizetésre, decemberi jövedelem. Abban az esetben, ha január 10-éig sor kerül az előző évre járó, munkaviszonyból származó jövedelem (például jutalom) kifizetésére, az az előző év utolsó napján megszerzett jövedelemnek minősül. Ennek megfelelően a január 10-én kifizetett, 2019. évre járó jutalom 2019. évi jövedelem, mely a 2019. decemberi bevallásban szerepeltetendő. Ugyanakkor a január 13-án átutalt jutalom vagy éppenséggel decemberi bér már januári, azaz 2020. évi jövedelem.

2020-01-07

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!