Már csak szűk körben alkalmazható a munkaerő-kölcsönzésnél a fordított áfa - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Már csak szűk körben alkalmazható a munkaerő-kölcsönzésnél a fordított áfa

fordított áfa munkaerő-kölcsönzés

2021. április 1-től módosul a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások fordított áfára vonatkozó szabálya.

Az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés c) pontjának április 1-től már csak azok a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatások adóznak fordítottan, amelyek

  • olyan építési szerelési és egyéb szerelési munkához kapcsolódnak, amely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására – ideértve a bontással történő megszüntetését is – irányulnak, vagy
  • az Áfa tv. 10. § d) pont szerinti generálkivitelezői tevékenységhez kapcsolódnak.

Április 1-től további változás, hogy nem tartozik a fordított adózás hatálya alá az iskolaszövetkezet, illetve a közérdekű nyugdíjas szövetkezet szolgáltatása sem.

A változáshoz átmeneti rendelkezés nem kapcsolódik, de az adóhatóság közzétett egy állásfoglalást, mely alapján a szolgáltatás Áfa tv. szerinti teljesítési időpontjában hatályos szabályok szerint kell eldönteni az adózási mechanizmust.

Ha a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás április 1. előtt teljesül, akkor valamennyi munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásra a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Ha azonban a szolgáltatás teljesítési időpontja április 1 vagy azt követő időpontra esik, akkor már csak a fent említett építőipari munkákhoz igénybe vett munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás lesz fordított adózású. Egyéb munkaerő-kölcsönzés esetén a szolgáltatás nyújtójának kell az áfát felszámítania.

2021-03-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!