Közösségi termékbeszerzésre fizetett előleg áfa kötelezettsége - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Közösségi termékbeszerzésre fizetett előleg áfa kötelezettsége

adózás áfa termékbeszerzés

kozossegi_termekbeszerzes_eloleg_afabevallas.jpg

Kell-e a közösségi beszerzéshez kapcsolódó előleget az áfabevallásban szerepeltetni?

A belföldi adóalanyok számos esetben a közösség más tagállamából terméket szereznek be. A felek rendszerint előleg fizetésben állapodnak meg. A megfizetett előlegről az EU-s értékesítő rendszerint bizonylatot állít ki. Visszatérő kérdésként jelentkezik, hogy a beszerzőnek az általa megfizetett előleg után keletkezik-e áfabevallási és fizetési kötelezettsége, és a megfizetett előleget kell-e szerepeltetnie a közösségi összesítő nyilatkozatban (21A60)?

Közösségi termékbeszerzéshez fizetett előleghez nem kapcsolódik az előleg átadásának időpontjában áfafizetési kötelezettség, mivel az Áfa tv. 59. §-a erről nem rendelkezik, illetve szabályaiból nem vezethető le. Továbbá jogszabályi rendelkezés hiányában a közösségi termékbeszerzéshez kapcsolódóan fizetett előleg összegét sem az Áfa bevallásban, sem pedig a közösségi összesítő nyilatkozatban nem kell szerepeltetni.

Tehát, ha a közösségi értékesítő a belföldi adóalany által megfizetett előlegről „előlegszámlát" (bizonylatot) állít ki, akkor a számlán szereplő előleg összegét nem kell az áfabevallásban (összesítő nyilatkozaton) szerepeltetni és azután az áfát megfizetni.

Amennyiben a megrendelt termék leszállításra kerül és az EU-s értékesítő a „végszámlát” kiállítja, akkor a vevőnek a közösségi termékbeszerzésről kiállított végszámla kibocsátásának időpontjában, de legkésőbb a teljesítés napját magában foglaló hónapot követő hó 15-én keletkezik a teljes ügyleti ellenértékre vonatkozóan adófizetési kötelezettsége (Áfa tv. 63. §).

Összefoglalva tehát, a közösségen belüli beszerzés adóalapjának nem a végszámlában szereplő, a vevő által még fizetendő (előleggel csökkentett) összeget kell tekinteni, hanem a teljes ügyleti ellenértéket kell alapul venni.

2021-08-12

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!