Kedvezően adózik az év végi üzleti ajándékozás - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Kedvezően adózik az év végi üzleti ajándékozás

adózás áfa céges ajándék

ceges_ajandek_02.jpg

Üzleti ajándékok és az áfa kapcsolata.

Az év vége közeledtével a vállalkozások különböző ajándékokkal lepik meg üzleti partnereik alkalmazottjait. Az üzleti ajándékok átadásához kapcsolódóan közteher fizetési kötelezettség is párosulhat. Az üzleti ajándékok átadása után (az adómentes juttatások kivételével) az ajándék szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után a juttatónak 15 %-os mértékű jövedelemadó fizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozásnak a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig. Szociális hozzájárulási adót 2021. június 10.-ét követően az idei évben nem kell fizetni az üzleti ajándékok után.

Üzleti ajándék beszerzése esetén a beszerzéshez kapcsolódó áfa az általános szabályok szerint nem helyezhető levonásba, mivel annak átadása ingyenesen történik. Amennyiben az üzleti ajándékként átadott terméket a vállalkozás adóköteles tevékenysége miatt szerezte be, de azt később üzleti ajándékként átadja a partner vállalkozás alkalmazottjának, akkor az átadott termék átadáskori piaci értéke után áfafizetési kötelezettsége keletkezik. Ebben az esetben az átadás ellenérték fejében történő termékértékesítésnek minősül az Áfa tv. fogalomrendszerében, így a vállalkozásnak számlakibocsátási kötelezettsége is keletkezik.

Áfa szempontjából más megítélés alá esik, ha a vállalkozás bruttó 5.000 Ft érték alatti ajándékot ad át üzleti partnereinek.

A bruttó 5000 Ft érték alatti üzleti ajándékok beszerzése esetén, a beszerzéshez kapcsolódó áfa levonásba helyezhető, illetve az átadáskor nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége a juttató vállalkozásnak. Ha például egy vállalkozás bruttó 5000 Ft alatti értékű könyvet ajándékoz egyik üzleti partnerének, akkor az általános szabályok figyelembevételében a beszerzés során áthárított adó levonásba helyezhető és átadáskor nem kell áfát fizetni. Mivel a könyv átadása itt nem minősül adótárgynak, ezért számlával sem kell dokumentálni az átadást.

Fontos azonban kiemelni, hogy a kis értékű üzleti ajándékok beszerzéséhez kapcsolódó áfa is korlátos. Tehát az Áfa tv. tételes tiltó rendelkezéseit ebben az esetben is alkalmazni kell. Vagyis, ha a vállalkozás három rekesz bort szerez be azért, hogy azt üzleti partnerei részére átadja, akkor hiába, hogy az üveg bor egyedi értéke nem haladja meg a bruttó 5.000 Ft-ot, a beszerzéshez kapcsolódó áfa a tételes tiltás miatt (étel-ital) nem helyezhető levonásba.

További kérdésként merülhet fel, hogy a kis érték összeghatárát átadott termékenként vagy átadásonként, összevontan kell-e vizsgálni?

A válasz az, hogy átadásonként a rendeltetésszerű joggyakorlás elvét is szem előtt tartva. Például, ha egy ajándékcsomagot adunk át az üzleti partnernek, akkor a kis érték vizsgálatánál a csomag összértékét kell figyelembe venni, és nem lehet annak tartalmát termékenként különválasztani. Jelentős adókockázatot látunk abban, hogy adóelőny kihasználása miatt termékenként történjen az átadás, mivel egy későbbi adóellenőrzés annak valós gazdasági tartalmát figyelembevéve áfafizetési kötelezettséget állapíthat meg a vállalkozás részére vagy a korábban levont áfát elvitathatja.

2021-12-08

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!