Kinek keletkezik adófizetési kötelezettsége a mikuláscsomag után? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Kinek keletkezik adófizetési kötelezettsége a mikuláscsomag után?

adózás meghatározott juttatás

mikulascsomag_adozasa.jpg

Milyen esetben minősül egyes meghatározott juttatásnak az átadott mikuláscsomag?

Sok vállalkozás december elején a dolgozók gyerekeit, unokáit mikuláscsomaggal lepi meg. Kérdésként merül fel, hogy 2021. évben miként adózik a dolgozók gyerekeinek, unokáinak átadott mikuláscsomag.

Amennyiben a munkáltató nem rendezvény keretében juttatja a mikuláscsomagot a munkavállalók gyerekeinek, unokáinak, akkor a mikuláscsomag juttatása csekély értékű ajándéknak minősülhet (Szja tv. 70. § (6) bekezdés a) pont). Ebben az esetben a juttatásban részesülő személynek nem a munkavállaló, hanem a munkavállaló gyermeke, unokája tekintendő.

A csekély értékű ajándék személyenként évi egy alkalommal, a minimálbér 10 százalékáig (16.740 Ft) adható, mely után a juttatónak a mikuláscsomag szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék jövedelemadó és 15,5 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik. A kifizetőnek a csekély értékű ajándék juttatásáról nyilvántartást kell vezetnie.

Mikuláscsomag átadása rendezvény keretében

A jelenlegi járványhelyzetben számos vállalkozás ugyan megfontolja a rendezvények, köztük a mikulásünnepségek szervezését, de érdemes e rendezvényen kiosztott mikuláscsomagok adókötelezettségét is meghatározni.

Amennyiben a vállalkozás mikulásünnepség keretében adná át a mikuláscsomagot a munkavállalók gyermekeinek, akkor az Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontja alapján egyes meghatározott juttatásként lenne adóköteles, feltéve, hogy a mikuláscsomag értéke nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát (41.850 Ft). Továbbá egyes meghatározott juttatásként válik adókötelessé a mikulásünnepségen kínált üdítő és aprósütemény is.

A fent leírt jogszabályi hely lehetőséget biztosít a mikulásünnepség online módon történő megtartására is. Ebben az esetben a mikuláscsomag fizikai átadásának nem kell a rendezvény alatt megtörténnie, csak a juttatás tényét kell közölni a résztvevőkkel. A rendezvény keretében juttatott mikuláscsomag adózása is e pont szerint történik.

2021-11-24

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!