Adómentes Olimpiára szóló belépőjegy - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Adómentes Olimpiára szóló belépőjegy

cafetéria juttatás

A kifizető által juttatott sporteseményre szóló belépő mikor adómentes?


Adómentes az Szja tv. 1. sz. melléklet 8.28. pontja alapján a kifizető, munkáltató által ugyanazon magánszemélynek ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet, adóévenként legfeljebb a minimálbért meg nem haladó értékben. 2024-ben az adómentes tehát a kifizető által sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet juttatása, ha annak értéke magánszemélyenként nem haladja meg a 266.800 forintot.

Az adómentesség további feltétele, hogy a juttatás a munkáltató, kifizető által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott belépőjegy, bérlet legyen. Ez azt jelenti, hogy a belépőjegyet, a bérletet a munkáltató, kifizető vásárolja meg, és erről a nevére kiállított számlával rendelkezik.

Az Szja törvény szerinti adómentesség feltételeinek megfelel

  • az olyan eseményre szóló belépőjegy, bérlet juttatása, amely magyar klubcsapat vagy nemzeti válogatott részvételével, de külföldi helyszínen megrendezett mérkőzésre szól, vagy
  • kizárólag külföldi résztvevőkkel, de Magyarországon szervezett eseményre szóló belépőjegy, bérlet juttatása, amennyiben az ilyen események szervezésében az illetékes magyar szövetség vagy sportszervezet részt vesz;
  • olyan versenyrendszerben lebonyolított eseménysorozatra vagy annak valamely mérkőzésére szóló jegy, bérlet juttatása, amelyik szerepel a magyar szövetség versenynaptárában, azon magyar egyéni résztvevő vagy csapat indul, de esetleg arra a szintre (például a döntőre, elődöntőre) már nem jut el, amelyre a jegyet előzetesen megvásárolták.

Ezt az álláspontot támasztja alá a NAV tájékoztatója is, melyet IDE kattintva olvashat.

Mindezek alapján, a 2024-ben megrendezendő, németországi labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseire, a munkáltató, kifizető által juttatott belépőjegy juttatás magánszemélyenként a minimálbér összegéig adómentes (266.800 forint). Nem kell tehát vizsgálni, hogy a kifizető és a magánszemély között van-e bármilyen jogviszony, mert az, jogviszonytól függetlenül a minimálbér összegéig adómentes. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kifizetőnek nyilvántartást kell vezetnie a juttatásról, amelyből megállapítható, hogy adóéven belül ugyanazon magánszemély sporteseményre szóló jegyet, illetve bérletet legfeljebb a minimálbér értékben kapott adómentesen.

Amennyiben a sporteseményre szóló belépőjegy, bérlet üzleti ajándékként kerül átadásra, úgy ebben az esetben is magánszemélyenként a minimálbér összegéig adómentes a juttatás, és csak az azt meghaladó összeg minősül adóköteles egyes meghatározott juttatásnak az Szja tv. 70. § (4) bekezdése alapján.

Felhívjuk figyelmüket, hogy amennyiben a belépők, bérletek megvásárlásáról bármilyen okból kifolyólag csak a magánszemély nevére szóló számla áll a rendelkezésre, annak kifizető által történő megtérítése nem tekinthető adómentes juttatásnak. Ebben az esetben a belépőjegy vagy bérlet összegének megtérítése az Szja tv. 2. § (6) bekezdésben található alapelv szerint munkavállaló esetén munkaviszonyból származó jövedelemnek, míg jogviszony hiányában egyéb jövedelemnek minősül.

További kérdése van a témával kapcsolatban? Keresse szakértőinket, vagy írjon nekünk a szakertoitanacsadas@saldo.hu e-mail címre!

2024-06-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!