Hogyan kell elszámolni a prémiumot? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Hogyan kell elszámolni a prémiumot?

Előző évi teljesítéshez kapcsolódó prémium tárgyévben történő kifizetésének elszámolása.

Ha a belső szabályozás szerint a közgyűlés által elfogadott prémium egy tervezett összeg, amely a mérlegkészítés időpontját követően a célfeladatok teljesítésének felülvizsgálata után kerül véglegesen meghatározásra és kifizetésre, akkor joggal merül el a kérdés, hogy hogyan is kell az ilyen típusú prémiumot elszámolni?

Év végén a tárgyidőszakra vonatkozóan bérköltségként csak a mérleggel lezárt évhez kapcsolódó mérlegkészítési időszakban megállapított, a közgyűlés által jóváhagyott prémium számolható el passzív időbeli elhatárolásként [2000. évi C. törvény 44. § (1) d)].

Amennyiben az így megállapított prémium összege a tárgyévet követő évben felülvizsgálatra kerül a „kitűzött célfeladatok” teljesítésének függvényében és csak ez utóbbi alapján kerül sor a prémium kifizetésére a tárgyévet követő évben - az előző év mérlegkészítési időszakát követően -, akkor a tárgyévi beszámolóban költségként elszámolt prémium és a szociális hozzájárulási adó, valamint a ténylegesen kifizetett prémium és szociális hozzájárulási adó közötti különbözet és annak adó- és járulékhatása az önellenőrzés szabályainak keretében rendezendő.

Ha ilyen, vagy hasonló kérdései merülnek fel a 2022. év zárásakor, úgy a 2023. március 6-án megrendezésre kerülő Számviteli konferenciánkon (ankétunkon) választ kaphat azokra.

2023-03-01

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!