Bővül a veszélyhelyzeti kedvezményezett vállalkozások köre - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Bővül a veszélyhelyzeti kedvezményezett vállalkozások köre

hozzájárulási adó kedvezményezettek köre

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a légijárműiparban tevékenykedő vállalkozások közteher kötelezettségeinek csökkentéséről szóló 209/2020. (V.15.) Korm. rendelet a légijárműgyártási, a repülőgép javítási és a légi személyszállítási tevékenységet folytató vállalkozásokra terjed ki.
A rendelet értelmében a fent említett tevékenységet folytatóknak a munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállalók után, továbbá a társas vállalkozóknak e jogállása után nem kell szociális hozzájárulási adót, szakképzési hozzájárulást fizetniük 2020. május 1-től a veszélyhelyzet megszűnése hónapjának utolsó napjáig, de legfeljebb 2020. december 31-éig. Ha a fent meghatározott tevékenységet folytató kifizető rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezett, 2020. május 1-től a veszélyhelyzet megszűnése hónapjának utolsó napjáig, de legfeljebb 2020. december 31-éig mentesül a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettség alól is, 2020-ban további előleg fizetési kötelezettsége nem keletkezik.
A fent említett közteher fizetési mentesség abban az esetben illeti meg az adózót, ha

  • légi, űrjármű gyártási (TEÁOR és TESZOR 30.30),
  • repülőgép, űrhajó javítási (TEÁOR és TESZOR 33.16) vagy
  • égi személyszállítási (TEÁOR és TESZOR 51.10), tevékenységek valamelyikét ténylegesen főtevékenységként végzi,

továbbá az átlagos állományi létszáma a veszélyhelyzet kihirdetését megelőző 12 hónapban legalább 10 fő volt, és a koronavírus járvány miatt az említett tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele 2020. január 1. napjától 2020. március 31. napjáig tartó időszakhoz képest 2020. április 1. napjától 2020. május 31. napjáig tartó időszakban időarányosan legalább 25 százalékkal csökkent.
Tényleges főtevékenységnek esetükben is azt a tevékenységet kell érteni, amelyből a rendelet hatálybalépését megelőző 12 hónapban az adózó nettó árbevételének legalább 70 százaléka származott.

2020-05-18

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!