Adószám nélkül lehet-e ingatlan bérbeadási tevékenységet végezni? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Adószám nélkül lehet-e ingatlan bérbeadási tevékenységet végezni?

adószám ingatlan bérbeadás magánszemély

Adószám szükségessége magánszemély ingatlan bérbeadási tevékenysége esetén.

Amennyiben egy magánszemély ingatlan bérbeadási tevékenységet kezd, akkor a személyi jövedelemadó rendszerében három adózási forma közül választhat.

A bérbeadási tevékenység végezhető:
• adószámos magánszemélyként
• adószám és bejelentkezési kötelezettség nélkül magánszemélyként,
• egyéni vállalkozóként.

Főszabály szerint adószám kiváltását követően lehet bérbeadási tevékenységet végezni, azonban ingatlan bérbeadás esetén a magánszemély adózónak nem kell adószámot kérnie, ha a következő feltételek együttesen fennállnak:
• a magánszemély nem egyéni vállalkozó,
• tevékenysége kizárólag az Áfa tv. szerinti adómentes ingatlan bérbeadás/haszonbérbeadás,
• az ingatlan bérbeadásra az adóalany nem választja az Áfa tv. szerinti adókötelezettséget,
• az Áfa tv. 257/B. §. szerint közösségi adószám kiváltására nem köteles.

Adószám nélkül végzett adómentes ingatlan-bérbeadás esetén számla helyett a számvitelről szóló törvény szerinti számviteli bizonylatot szükséges kiállítani. A számviteli bizonylaton az adóalany neve mellett az adóazonosító jelet kell feltüntetni. Ha a magánszemély az ingatlan bérbeadása tekintetében a fentiektől eltérően számlát kíván kibocsátani, vagy az ingatlan bérbe vevő számlát kér, akkor az ÁNYK programból elérhető adatlapon igényelhető e tevékenység bejelentésével adószám.

Az az egyéni vállalkozó, aki ingatlan bérbeadási tevékenységet folytat, az Szja tv. szerint választhat, hogy az ingatlan bérbeadásból származó bevételei tekintetében a magánszemélyekre alkalmazandó szabályokat alkalmazza-e, vagy sem. (Az Szja tv. egyéni vállalkozó definíciója szerint nem tekinthető egyéni vállalkozónak azon bevételei tekintetében a magánszemély, aki az ingatlan-bérbeadásból származó bevételére az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések alkalmazását választja.)  

Ha az egyéni vállalkozó nem a magánszemélyekre vonatkozó szabályokat alkalmazza az ingatlan bérbeadási tevékenységére, akkor egyéni vállalkozó bevétele keletkezik az ingatlan bérbeadás által, és az általa választott adózási mód – vállalkozói személyi jövedelemadó vagy átalányadózás – szerint kell megállapítani a jövedelmét.


További kérdése van a témával kapcsolatban? Keresse Tanácsadóinkat telefonon vagy írjon nekünk a tanacsadas@saldo.hu címre!

2023-08-16

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!