Negatív összegű végszámla kiállításának problémái - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Negatív összegű végszámla kiállításának problémái

áfa előlegszámla végszámla

Előleg szerepeltetése a végteljesítésről kiállított számlában.

A vállalkozások gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy a vételár egy részét a teljesítést megelőzően elkéri a vevőtől. Amennyiben a vevő az előre megállapodott vételár egy részét vagy egészét megfizeti az eladónak, akkor a megfizetett összeg áfajogi szempontból előlegnek minősül.

Amikor az eladó teljesít, akkor vételárba beszámításra kerül a vevő által korábban megfizetett előleg összege. A teljesítésről kiállított számlában az értékesítő rendszerint az értékesítés teljes összegét (adóalap, adó és bruttó összeg bontásban) feltünteti, illetve külön sorban kivezetésre kerül az előleg összege. Amennyiben a keletkező különbözet pozítív, vagyis a vevőnek pótlólagos fizetési kötelezettsége keletkezik az eladó felé, akkor különbözet ellenértéke után fő szabály szerint áfafizetési kötelezettség keletkezik.

Sok esetben azonban a megfizetett előleg összege nagyobb mértékű, mint az ügyleti érték.

Ebben az esetben a helyes számlázási gyakorlat az, hogy az értékesítőnek az ügylettel összefüggésben két számlát kell kiállítania.

Egyrészt az ügylet teljesítésekor egy „0” egyenlegű végszámlát kell kiállítani, mivel a vevő a teljes ügyleti értéket megfizette. A számlában csak az alapügylet összegével azonos előleget lehet szerepeltetni, így a számlában pótlólagos adóalap és adó összeg nem kerülhet kimutatásra.

Másrészt a korábban kiállított előlegszámlát módosítani szükséges a különbözet összegével. Vagyis a különbözetről módosító számlát kell kiállítani, amelyben szerepeltetni kell többek között az előlegszámla sorszámát is. E módosító számláról számla adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik az értékesítőnek. Az előlegszámla módosítására szövegszerkesztővel kiállított bizonylatok nem alkalmazhatóak!

Helytelen azonban az a gyakorlat, miszerint a „végszámlán” a teljes előleg összegével csökkentik az ügyleti értéket, és ezáltal a végteljesítésről kiállított számla adóalapja, áfa összege negatív összegűvé válik. A teljesítésről kiállított „végszámla”, mint alapszámla negatív összegű nem lehet. Az értékesítőnek ezért a vevő túlfizetését az előlegszámla helyesbítésével kell korrigálnia.

Jelentkezzen Adóhatósági ellenőrzések a gyakorlatban – különösen az ÁFA és Transzferár területén előadásunkra! Tovább >>

2023-08-09

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!