Toronydaru kezelőszemélyzettel történő bérbeadása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Toronydaru kezelőszemélyzettel történő bérbeadása

áfa egyenes fordított

A mai napig rendszeres visszatérő problémaként jelentkezik az építőipari gépek kezelőszemélyzettel történő rendelkezésre bocsátásának áfajogi megítélése. Kérdésként merül fel, hogy ha egy vállalkozás egy ingatlan építése kapcsán például toronydarut kezelőszemélyzettel bérel, akkor az ügylet egyenes vagy fordított adózás alá tartozik-e?

A toronydaru kezelőszemélyzettel történő bérbeadása egyenes adózás alá esik, mivel az eszköz bérbeadása nem minősül építési/szerelési tartalmú szolgáltatásnyújtásnak.

A toronydaru kezelőszemélyzettel történő bérbeadása esetén célszerű egyértelmű szerződést kötni, melyben a bérletre vonatkozó kötelmeket kell hangsúlyozni (rendelkezésre állási kötelezettség), mivel az adóhatóság rendre a fordított adózás szabályait kívánja alkalmaztatni az adózókkal.

A toronydaru kezelővel történő munkavégzése abban az esetben lehet elvileg fordított adózású az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés b) pontja szerint, ha vállalkozói szerződés alapján, a munkagép tulajdonosa vállalja az adott építési-szerelési tartalmú munka elvégzését (eredménykötelem), és a fordított adózásra vonatkozó egyéb feltételek is teljesülnek.

2021-03-02

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!