Távmunkavégzéshez kapcsolódó költségtérítés - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Távmunkavégzéshez kapcsolódó költségtérítés

kiküldetés távmunka

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

tavmunka_koltsegterites_02.jpg

Kiküldetés vagy munkába járás a távmunkás munkáltató székhelyén történő havi egy napi munkavégzése.

Az Mt. meghatározása alapján a távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel végeznek, és eredményét elektronikusan továbbítják. Sem a meghatározás, sem a részletszabályok nem rögzítik pontosan, hogy a távmunkában dolgozó munkavállaló munkavégzési helye hol lehet.

A munkaszerződésnek csak azt kell kötelezően tartalmaznia, hogy a munkavállaló foglalkoztatására távmunka keretében kerül sor. A munkavégzési hely meghatározására távmunkavégzés esetén is az általános szabályok irányadóak. Az első lehetőség, hogy ezt a felek kifejezetten rögzítik a munkaszerződésben. Ennek hiányában munkahelynek azt a helyet kell tekinteni, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi. A távmunkás munkavégzési helye legtöbb esetben a munkavállaló otthona, tartózkodási helye. A munkavégzési hely meghatározásának a munkába járás költségei és a kiküldetések esetén fizetendő költségtérítés szempontjából jelentősége van. Ha a munkavállalónak havonta egy alkalommal meg kell jelennie a cég központjában, úgy a munkavégzési helyéről (pl. az otthonából) a cég székhelyére történő utazás kiküldetésnek minősül. Ha az otthona a munkavégzési helye (akár a munkaszerződésben rögzítve, akár úgy, hogy az a szokásos munkavégzési helynek minősül), akkor az ettől eltérő minden munkavégzési helyre való utazás kiküldetésnek minősül, amiért az ennek megfelelő költségtérítés jár.

A távmunkavégzésre létrejött munkaszerződésre tekintettel a munkavállaló részére a 487/2020. (XI.11.) Korm. rendelet 2. §-a alapján a minimálbér 10%-ának megfelelő összegű költségtérítés fizethető. Amennyiben a távmunkavégzés nem érinti az egész hónapot, a havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos részére fizethető adómentes költségtérítés, feltéve, hogy a magánszemély a távmunkavégzéssel összefüggésben a Szja tv. 3. számú melléklet I. Jellemzően előforduló költségek cím 24. pont c) és d) alpontja szerint más költséget nem számol el. Miután havonta egy napot a munkavállaló a társaság székhelyén végzi munkáját, nem jogosult a minimálbér 10%-ának megfelelő összegre havonta, arra a ténylegesen távmunkával érintett munkanapok arányában jogosult adómentesen.

2022-04-27

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!