Készpénz, vagy más érték ellenőrzése az Unióba be-, vagy kilépéskor - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Szigorodnak a harmadik országból történő készpénz behozatal szabályai

érték határátlépés készpénz szigorítás

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Június harmadikától fokozottabb ellenőrzésre lehet számítani a készpénz, vagy más értékek ellenőrzésével kapcsolatban az Európai Unióba történő be-, vagy kilépéskor.

Amennyiben a természetes személy az EU-ból kilép harmadik országba, vagy onnan belép az EU-ba, és 10.000 EUR összeget meghaladó készpénz, csekk, utazási csekk, megnevezett kedvezményezett nélküli váltó vagy fizetési megbízás, legalább 90 százalékos aranytartalmú aranyérme stb. van a birtokában, akkor ezt a be- illetve kilépéskor be kell jelenteni a vámhatóságnál.

E célra egy EU-s nyomtatvány áll majd rendelkezésre, minden tagállamban a nemzeti nyelven. Az ellenőrzés június 3-tól szigorúbbá válik, így például a vámhatóságok készpénznyilatkozatot kérhetnek a 10.000 EUR-nál alacsonyabb összegek esetén is, illetve azt visszatarthatják, ha büntetendő cselekményekre utaló jeleket észlelnek. Ugyancsak szigorítás, hogy a vámhatóságok akkor is készpénznyilatkozatot kérhetnek a 10.000 EUR vagy ezt meghaladó összegű készpénz esetében, ha azt postai úton, rakomány részeként vagy futár útján továbbítják.

2021-05-27

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!