Számla kiállítás határideje időszaki elszámolású ügyleteknél - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Számla kiállítás határideje időszaki elszámolású ügyleteknél

számla teljesítési idő ügylet

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

2020. július 1-től módosult a számla kiállítására nyitvaálló határidő, mely az elszámolási időszakhoz kötött ügyletek esetén sokszor nehézséget okoz annak értelmezése. A médiában megjelenő hírekben pontatlanul fogalmazva július 1-től a számla kiállításának határideje 15 napról 8 napra csökken. De a 8 napot mely időponttól kell számítani?

Első lépésben az Áfa tv. rendelkezései alapján kell megvizsgálni a módosítást. Az Áfa tv. 163. § rendelkezésének értelmében a számlát a teljesítés időpontjáig kell kiállítani, de

  • Közösségi termékértékesítés esetén a teljesítést követő hónap 15. napjáig
  • Készpénzzel, készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel történő vételár kiegyenlítés esetén haladéktalanul
  • Egyéb áthárított adót tartalmazó számla esetén 2020. július 1-től 8 napig

Tehát a változás a közösségen belüli termékértékesítésről, illetve a vásárláskor készpénzben történő vételár kiegyenlítés esetén a számla kiállításának határidejét nem érinti. Vagyis a közösségen belüli termékértékesítés esetén a teljesítést követő hónap 15-ik napjáig, illetve készpénzes értékesítések esetén haladéktalanul ki kell állítani a számlát a vevőnek.

Ugyanakkor rendszerint problémát okoz az értelmezésben a teljesítés időpont meghatározása. A teljesítés időpontját az Áfa tv. rendelkezései szerint kell értelmezni, és nem lehet a számviteli szabályok szerinti teljesítési időpontot figyelembe venni. Ez különösképpen igaz az időszaki elszámolású ügyletek esetén. A teljesítés időpontját időszaki elszámolású ügyleteknél az Áfa tv. 58. §-a szabályozza.

Például egy 2020. júliusi bérleti díj esetén, ha annak ellenértékét 2020 augusztus 30-ig kell megtérítenie a bérlőnek, akkor az ügylet teljesítési időpontjának 2020. augusztus 30-a tekinthető.
A számlát a bérbeadónak az Áfa tv. szerint megállapított teljesítési időpontjától számított 8 napon belül kell kiállítania. Tehát a példánál maradva 2020. augusztus 30-tól számított 8 napon belül kell kiállítani a számlát a bérleti díjról.

A leírtak alapján tehát nem megalapozott az a következtetés, miszerint az időszak utolsó napjától vagy a felek közötti elszámolásról kiállított dokumentum dátumától vélelmezik a 8 napos időtartam kezdő napját, mivel ebben az esetben kizárólag az Áfa tv. szerinti teljesítési időpont a mérvadó.

2020-07-12

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!