Szálláshely szolgáltatás továbbszámlázása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Szálláshely szolgáltatás továbbszámlázása

áfa szálláshely szolgáltatás teljesítési hely

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

A vállalkozások életében gyakori eset, hogy a külföldön igénybe vett szálláshely szolgáltatás értékét alkalmanként közvetített szolgáltatásként kiszámlázzák egy másik belföldi vállalkozás részére. Kérdésként merül fel, hogy milyen módon járhat el a számlakibocsátó e külföldi szolgáltatások kiszámlázása során?

A helyes adókötelezettség megállapításához nélkülözhetetlen a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása. A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás teljesítési helye a szálloda fekvése szerinti államban van (Héa Irányelv 47 cikk, Áfa tv. 39. §).

Amennyiben a szállodai szolgáltatást külföldön nyújtották, akkor a belföldi adóalany részére történő szolgáltatás nyújtása esetén is annak teljesítési helye külföld, mely után Magyarországon áfafizetési kötelezettség nem keletkezhet. Külföldön teljesülő szolgáltatások után felmerülő áfafizetési kötelezettséget a teljesítési hely szerinti ország szabályai alapján kell teljesíteni, mely sok esetben problémát okozhat a hazai vállalkozások számára.

Ha egy magyar vállalkozás egy holland hotel szálláshely szolgáltatását továbbszámlázza egy belföldi vállalkozás részére, akkor szolgáltatás nyújtásának teljesítési helye Hollandia, így a magyar vállalkozás jogszerűen nem tüntethet fel a számlán az Áfa tv. szerinti 18 százalékos áfakulcsot.

Ebben az esetben az utazásszervezőkre vonatkozó árrésadózás szabályainak alkalmazását javasoljuk, így az utazásszervező magyar vállalkozásnak belföldön keletkezik áfafizetési kötelezettsége.

Saldo-tipp

Tudta, hogy a Saldo Zrt. jelentős tapasztalattal rendelkezik 
hatósági ellenőrzési eljárásokban?
Ha érdekelt a témában,
keressen minket, írjon nekünk!

 

2019-10-15

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!