Rég nem látott ellenőrzés indult a kapcsolt vállalkozásoknál - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Rég nem látott ellenőrzés indult a kapcsolt vállalkozásoknál

adóhatóság ellenőrzés kapcsolt vállalkozás

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

Október közepétől számos esetben tapasztaltuk, hogy az adóhatóság vizsgálatot indított olyan társaságokál, akik kapcsolt vállalkozással rendelkeznek. Túlnyomó részben jogkövetési vizsgálatokkal találkoztunk, de több esetben tapasztaltuk adóellenőrzés megindulását is, jellemzően a 2021. üzleti év vonatkozásában. A vizsgálatok megkezdésekor az adóellenőrök minden esetben elkérik a transzferár dokumentációkat, valamint egy 17 kérdéses kérdőív kitöltését is kérik, melynek segítségével a kapcsolt vállalkozásokkal folytatott ügyletekről kívánnak megbizonyosodni, illetve ez segítséget nyújt számukra annak megállapításában, hogy az átadott dokumentáció minden ügyletre kiterjed-e.

Az ellenőrzések hátterében valószínűleg az idei évre bevezetett transzferár adatszolgáltatás állhat, melyet ugyan első ízben a 2022. üzleti év vonatkozásában kellett elkészíteni, azonban ebből következtetni lehet az előző években megvalósult kapcsolt ügyletekre is. Ezt megerősíti az is, hogy adóhatósági ellenőrzésre jellemzően azok a vállalkozások kerültek kiválasztásra, akik kapcsolt vállalkozásaikkal nagy összegű kapcsolt ügyleteket bonyolítottak, függetlenül attól, hogy ezek a hazai, vagy külföldi kapcsolt vállalkozással valósultak-e meg, illetve attól is, hogy ezek a vállalkozások több esetben nyereségesek. Ezekről a nagy összegű kapcsolt ügyletekről az adóhatóság kizárólag az adatszolgáltatásból értesülhetett.

A 2021. üzleti év vonatkozásában transzferár nyilvántartást nem készítő adózók még nem számíthatnak emelt bírságtételre, mivel az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (a továbbiakban: Art.) átmeneti rendelkezései szerint, ha a jogszabálysértés elkövetésének időpontjában hatályos rendelkezések az adózóra összességében kevésbé terhes bírság-, illetve pótlékfeltételeket határoztak meg, a kötelezettségre legfeljebb az elkövetéskor hatályos törvényben meghatározott legmagasabb mérték alkalmazható. A mulasztási bírság összegének meghatározásakor tehát a nyilvántartás készítésére előírt határidő utolsó napján hatályos Art. 230. § (1) szerinti nyilvántartásonként kettőmillió forintig, ismételt jogsértés esetén nyilvántartásonként négymillió forintig terjedő mulasztási bírság alkalmazható.

Érdemes azonban figyelemmel lenni arra is, hogy a 2022. üzleti évre vonatkozóan a jogalkotó ismételt mulasztás esetére már 10 millió forintig terjedő mulasztási bírságot ír elő, és a bírságot a 2021-es adóévvel ellentétben nem adózónkét, hanem ügyletenként szabhatja ki az adóhatóság.

A fentiek miatt mind a dokumentáció készítésre, mind az adóhatóság előtti képviseletre érdemes szakértő segítségét igénybe venni.


Ha szeretné tudni, hogyan érinti cégét a transzferár adatszolgáltatás, úgy kérdezze szakértőinket a tanacsadas@saldo.hu e-mail címen!

2022-08-03

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!