Munkáltatóként belenézne a munkavállaló online kurzusaiba? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Munkáltatóként belenézne a munkavállaló online kurzusaiba?

adatvédelem

online_kurzus_02.jpg

A munkavállaló jogszerűen tiltakozhat a munkahelyi megfigyelés ellen.

Egy nyelvtanár munkavállaló panaszt nyújtott be a görög Adatvédelmi Hatósághoz, hogy az idegen nyelvű magániskola irányító-tulajdonosa folyamatosan figyelemmel kísérte az egyik online platformon keresztül történő kurzusait. Mindezt az ő tiltakozása ellenére tette.

A munkáltató szerint az online kurzusokba történő bekapcsolódásának okai a hallgatók tényleges jelenlétének ellenőrzése, az alkalmazott oktatók szolgáltatásának esetleges hibáinak kiszűrése, illetve az online órák technikai tökéletesítése volt.

A panaszos kijelentette, hogy az online kurzus munkáltató általi megfigyeléséhez nem járult hozzá, sőt, kifejezett tiltakozását fejezte ki, ráadásul a panaszos arról sem tájékoztatta őt, hogy milyen típusú személyes adatok gyűjtésére kerül sor az online térben.

A munkáltatónak a folyamatos ellenőrzésre vonatkozó céljai, nevezetesen a kurzusok minőségének, a hallgatók tényleges jelenlétének és a platform műszaki funkcionalitásának biztosítása, enyhébb eszközökkel is elérhetőek lettek volna, ezért az arányosság elve is sérülhetett.

A görög Adatvédelmi Hatóság megállapította, hogy az adatkezelő (munkáltató) nem tájékoztatta megfelelően az érintettet személyes adatainak kezeléséről, valamint megsértette az érintett személyes adatainak kezelése elleni tiltakozási jogát.

Néhány olyan információ, amelyet az alkalmazott rendelkezésére kellett volna bocsátani: adatkezelő kiléte és elérhetőségei, az adatvédelmi tisztviselő (ha van) elérhetőségei, a személyes adatok tervezett kezelésének célja, valamint az adatkezelés jogalapja.

Továbbá a személyes adatok kezelését oly módon kell végezni, hogy megfelelő technikai vagy szervezési intézkedések alkalmazásával biztosítva legyen a személyes adatok megfelelő biztonsága, az adatok jogosulatlan vagy jogellenes kezelésével, véletlen elvesztésével, megsemmisítésével vagy károsodásával szembeni védelmet is ideértve („integritás és bizalmas jelleg”).

A görög adatvédelmi hatóság közel 760.000 forintnak megfelelő összegű bírságot szabott ki a munkáltatóval szemben.

Saldo-tipp: Kérdései merültek fel a munkavállalói tiltakozás vonatkozásában? Keressen minket! gdpr@saldo.hu

2022-04-13

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!