MÁV Start kártya juttatása munkába járáshoz - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

MÁV Start kártya juttatása munkába járáshoz

adómentes juttatás kártya munkába járás szja törvény

A MÁV Start kártya korlátlan utazást biztosít az ország egész területén. Tekintettel arra, hogy a MÁV Start kártya nem csak a munkahely és a lakóhely közötti oda- és visszautazásra, hanem korlátlan számú, az ország területén bárhová szóló utazásra jogosít, így annak megtérítésére nem lehet a munkába járásra vonatkozó szabályokat alkalmazni. Ennek következtében a MÁV Start kártya juttatása nem tekinthető adómentes juttatásnak.

Ha nem adómentes, akkor hogyan adózik a munkáltató által biztosított MÁV Start kártya?

  1. Ha valamilyen csoportképző elv alapján az Szja tv. 70. § (1a) bekezdés b) pontjában rögzített feltételek szerint több munkavállalónak történik a MÁV Start kártya juttatása, akkor a kártya juttatása egyes meghatározott juttatásnak minősül 2018-ban. Az átadott kártya értékének 1,18-szorosa után a munkáltatónak 15%-os mértékű jövedelemadó és 19,5%-os mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezik a juttatás hónapjára vonatkozóan.
  2. Amennyiben a korlátlan utazásra jogosító kártya nem minősülhet egyes meghatározott juttatásnak, akkor a kártya értéke az Szja tv. 25. § (1) bekezdés alapján a munkavállaló nem önálló tevékenységéből származó jövedelmének minősül. A munkaviszonyból származó jövedelemből a munkáltatónak meg kell állapítania és le kell vonnia a magánszemélyt terhelő 15%-os mértékű adóelőleget, 10%-os mértékű nyugdíjjárulékot, 4%-os mértékű természetbeni és 3%-os mértékű pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint az 1,5%-os mértékű munkaerőpiaci járulékot. A munkáltatónak ebben az esetben a kártya értéke után 19,5%-os mértékű szociális hozzájárulási adó és 1,5%-os szakképzési hozzájárulás fizetési kötelezettsége keletkezik.
2018-10-02

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!