Magánleveleihez hozzáférhet-e utólag a kilépett közalkalmazott? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Magánleveleihez hozzáférhet-e utólag a kilépett közalkalmazott?

adatvédelem gdpr home office

gdpr_munkahelyi_levelezes.jpg

Munkahelyi és magáncélú levelezés elkülönítése.

Egyetemen közalkalmazotti jogviszonyából frissen kilépett munkavállaló azzal fordult az Adatvédelmi Hatósághoz, hogy jogviszonya megszűnését követően a volt munkáltatója azonnal megszüntette hozzáférési jogát az addig általa használt „céges” levelezőrendszerhez, pedig az jelentős számú, részben kutatói tevékenységéhez kötődő magánlevelet is tartalmazott.

A munkáltatója azon kérését, hogy leveleihez hozzáférjen megtagadta tekintettel arra, hogy a munkavállaló közalkalmazotti jogviszonya megszűnt, a jövőben megjelenő közleményein, tudományos publikációin nem jelölheti meg a munkáltatót, valamint olyan érdek sem áll fenn, amely azt indokolná, hogy a levelező fiókhoz újból hozzáférhessen.

A Hatóság álláspontja szerint a munkáltató jogszerűen tagadhatta meg a munkavállaló hozzáférését elektronikus leveleinek teljes archívumához, hiszen a munkavállaló oldaláról a jogviszonya megszűnését követően már nem azonosítható olyan jogszerű cél vagy érdek, amely munkavégzéssel összefüggő adatokhoz, információkhoz, adott esetben a munkáltató üzleti titkait tartalmazó leveleihez való hozzáférését tenne lehetővé. Vagyis a munkavállaló által kért közlemények, illetve tudományos publikációk, a munkavégzéssel összefüggésben keletkezett leveleihez nem köteles a munkáltató hozzáférést biztosítani. Tekintettel arra, hogy a munkahelyen az elektronikus levelezőrendszer használata nem volt szabályozva, a „céges e-mail-fiókot” a munkavállaló magáncélra is használta, ez nem volt tiltott számára.

Ebből fakadóan a munkavégzés érdekében történt levelezéshez való hozzáférés jogszerű megtagadás nem jelentheti azt, hogy a munkavállaló ne férhetne hozzá a magáncélú leveleihez. Ez megvalósulhat például úgy, hogy egy tartalomjegyzék alapján kiválogatja, mely elektronikus leveleire lenne szüksége, vagy akár a magáncélú és a munkavégzéséi célú levelek közös leválogatása útján.

Fentiek alapján a Hatóság utasította a munkáltatót, hogy a munkavállaló bevonásával és tájékoztatásával vizsgálja felül, hogy az e-mail-fiók archívumának mely személyes adatai minősülnek magáncélúnak, és ezen magáncélú elektronikus levelekhez biztosítsa a munkavállaló hozzáférését, ezen felül 200.000,- Ft adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a munkáltatót.

A jogviszony megszüntetése utáni jogviták elkerülése érdekében a hivatali számítógépek, valamint a levelezőrendszerek magáncélú használata feltételeinek rögzítése a munkáltató és a munkavállaló érdeke, hiszen a munkavállaló magáncélú leveleihez történő hozzáférése a munkaviszony megszűnését követően is fennáll. A feltételrendszer kialakítása történhet munkáltató belső szabályzatban, vagy akár a munkaszerződésben/kinevezésben is.

Többet szeretne tudni a témáról? Jelentkezzen az előadásunkra! Home Office és hibrid munkavégzés adatvédelmi dilemmái

2021-08-25

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!