Láncértékesítések esetén mikor alkalmazhatóak a háromszögügyletek speciális áfaszabályai? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Láncértékesítések esetén mikor alkalmazhatóak a háromszögügyletek speciális áfaszabályai?

áfa háromszögügylet láncértékesítés

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

lancertekesites_02.jpg

A háromszögügyletek esetén is nélkülözhetetlen a termékértékesítés teljesítési helyének vizsgálata.

Speciális áfa szabályok vonatkoznak azokra a határon átnyúló láncértékesítésekre, amelyeknek szereplői három eltérő tagállamban nyilvántartásba vett közösségi adószámmal rendelkező adóalanyok -vagy közösségi adószámmal rendelkező nem adóalany jogi személyek.

Láncértékesítés nevezzük azokat a értékesítések sorozatát, ahol az árut az adóalanyok többször értékesítik olyan módon, hogy az áru közvetlenül sorban az első értékesítőtől közvetlenül az utolsó értékesítő részére kerül elszállításra.

Háromszögügylet esetén, a terméket „A” tagországból közvetlenül „C” tagországába juttatják el, így a termék nem kerül be a közbenső „B” vevő tagországába. A közbenső vevő kettős szerepben jelenik meg az ügyletben, mivel egyrészt termékbeszerzést valósít meg „A” társaságtól, másrészt termékértékesítést hajt végre „C” tagország adózója felé.

A háromszögügyletre vonatkozó különleges áfaszabály lényege, hogy „B” ország közbenső vevőjének nem kell emiatt a „C” országban adóalanyként bejelentkeznie – annak ellenére, hogy „C” országban teljesít termékértékesítést –, hanem az adókötelezettséget helyette „C” teljesíti a saját tagállamában. „B” közbenső szereplő adókötelezettség alóli mentesülésének feltétele, hogy „B” tagállami adóalany az összesítő nyilatkozatban szerepeltesse az ügyletet, jelölve, hogy abban közbenső vevőként járt el, valamint a számlát a számlázásra vonatkozó szabályok szerint állítsa ki, amelyben utaljon arra, hogy az ügylet utáni adókötelezettséget „C” adózó teljesíti.

A háromszögügylet szabálya csak abban az esetben alkalmazható, ha a közbenső szereplő termékértékesítésének teljesítési helye a termék rendeltetési helyének (célország) tagállama. Amennyiben a termék fuvarozását a végső vevő végzi, úgy a háromszögügylet szabályai nem alkalmazható, mivel a közbenső vevő értékesítésének teljesítési helye a fuvar indulásának tagállama.

Tehát a háromszögügylet szabályai akkor alkalmazhatóak, ha

  • A láncolatban három különböző tagállamban letelepedett adóalany szerepel. Akkor alkalmazzuk a háromszög ügylet egyszerűsítési szabályt, ha az első vagy második szereplő fuvaroz.
  • Az első szereplő adómentes értékesítést vall az indulás tagállamában.
  • A második szereplő közösségi beszerzése a célországban adómentes.
  • A második szereplő értékesítése a célországban adóköteles, de fordított adózású.
  • A második szereplőnek nem kell a célországban adószámot kérni, mivel ott a beszerzése adómentes, és az értékesítése fordított adózású.
  • A második szereplő saját tagállamában vallja az ügyletet a bevallásában és összesítő nyilatkozatában.
  • A háromszögügylet lényege, hogy a végső „C” tagország beszerző részére a „közbenső vevőként” megjelenő másik tagállamban nyilvántartásba vett „B” adóalany végez termékértékesítést úgy, hogy a terméket egy harmadik közösségi országból „A” szerzi be.
2022-03-02

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!