Külföldről igénybe vett szolgáltatások áfakötelezettsége alanyi adómentes adóalanyoknál - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Külföldről igénybe vett szolgáltatások áfakötelezettsége alanyi adómentes adóalanyoknál

áfa alanyi adómentesség

Kell-e áfát fizetni az alanyi adómentes adóalanynak, ha külföldről szolgáltatást vesz igénybe?

Az alanyi adómentes adóalanyok fő szabály szerint áfa fizetésére nem kötelezettek, a termékbeszerzéshez, igénybe vett szolgáltatáshoz kapcsolódó áfa levonására nem jogosultak. Azonban az alanyi adómentes vállalkozásoknak is keletkezhet áfa fizetési kötelezettsége az Áfa tv. speciális előírásai alapján.

Az alanyi adómentességet választó adóalany rendre nem járhat el alanyi adómentes minőségében a külföldi adóalanytól igénybe vett szolgáltatások esetében, ha a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország és a szolgáltatás nyújtója belföldön gazdasági céllal nem telepedett le (Áfa tv. 193. § (3) bekezdés).

A szolgáltatások teljesítési helyének szabályait az Áfa tv. 37. § - 49. §-a tartalmazza, melyet az alanyi adómentes adóalanyoknak is alkalmazniuk kell.

Ha az alanyi adómentes adóalany olyan szolgáltatást vesz igénybe más tagállami vagy harmadik országban letelepedett adóalanytól, melynek teljesítési helye Magyarország, akkor az igénybe vett szolgáltatáshoz kapcsolódóan az általános szabályok szerint áfafizetési kötelezettségük keletkezik ugyan, de a felszámított áfát az általános szabályok alapján nem helyezhetik levonásba. Az adómegállapítás időpontját magában foglaló hónapról áfabevallás benyújtási kötelezettsége is keletkezik az adóalanynak.

Más közösségi adóalanytól igénybe vett fő szabály szerinti (Áfa tv. 37. § (1) bekezdés) szolgáltatás esetén az alanyi adómentes adóalanynak a szolgáltatás igénybevételét megelőzően közösségi adószámot kell igényelnie. Egyéb igénybe vett szolgáltatás esetén közösségi adószám kiváltása nem kötelező.

Amennyiben az igénybe vett szolgáltatás teljesítési helyét az Áfa tv. 37. § (1) bekezdés alapján kell megítélni, akkor az alanyi adómentes adóalanynak a közösségi összesítő jelentés (’A60) benyújtás kötelezettsége is keletkezik az áfabevallás benyújtásával egyidejűleg.

2021-07-20

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!