Kata adóalany részére szeptembertől kifizetett 3 millió Ft feletti kifizetői 40%-os adót kell-e fizetni? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Kata adóalany részére szeptembertől kifizetett 3 millió Ft feletti kifizetői 40%-os adót kell-e fizetni?

kata

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

kata3millio_02.jpg

Augusztusra kell a ’08-as bevalláson teljesíteni a kifizetői 40%-os adót.

A régi Kata tv. 2022. augusztus 31-ig hatályos 8. § (6c) bekezdése értelmében, ha az Art. szerinti kifizető a tárgyévben ugyanazon kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat, a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót fizet. A kifizető az adót elsőként annak a hónapnak a 12. napjáig állapítja meg, vallja be és fizeti meg, amelyet megelőzően az említett juttatási értékhatárt átlépte, majd a tárgyév minden olyan hónapját követő hónap 12. napjáig, amelyben a kisadózó vállalkozás részére bevételt juttat. A bevallásban a kifizető feltünteti a kisadózó vállalkozás adószámát, nevét és címét.

Fenti szabály alapján az adófizetési és bevallási kötelezettség a kifizetéshez igazodott, vagyis a kifizetés hónapját követő hónap 12. napjáig kellett teljesíteni az adómegállapítási, -bevallási és fizetési kötelezettséget.

Sem a már hatályon kívül helyezett jogszabály, sem egyéb jogszabály nem tartalmaz átmeneti rendelkezést a kifizetői 40%-os adófizetéssel kapcsolatban, azonban a 2208-as bevallás kitöltési útmutatójában található magyarázat szerint a 2208A-01-04-es lapját utoljára augusztusban lehet kitölteni. A régi Kata tv. 2022. szeptember 1-től nem hatályos jogszabály és a megszűnés szabályai szerint minden kata adóalanyként kiállított számla katás bevétel a megszűnés napján, akkor is, ha még nincs pénzügyileg teljesítve.

Ha a kifizető 2022. szeptember 1. után juttat olyan bevételt a vállalkozásnak, amely alapján 40%-os adófizetési kötelezettsége keletkezik, akkor az adómegállapítási, -bevallási, és fizetési kötelezettséget teljesíteni kell az augusztus hónapra vonatkozó 2208-as bevallás önellenőrzésével. A kifizetőnek az önellenőrzési pótlékot is meg kell fizetnie, mivel az önellenőrzési pótlékra vonatkozó rendelkezések mentességi szabályt nem tartalmaznak.

2022-09-14

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!