Ön is kapott névre szóló sms-t a választási kampányban? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Ön is kapott névre szóló sms-t a választási kampányban?

adatvédelem gdpr

uzenet_valasztas_02.jpg

A NAIH hatósági eljárást indított jogszerűtlen profilozás miatt.

A választási kampány során állítólag milliós nagyságrendre rúg azon kiküldött sms üzenetek száma, amelyek konkrét megszólítással az ellenzéki összefogáshoz kapcsolódó, változásra ösztönözték az sms fogadóját, valamint arra, hogy elmenjen szavazni.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság (NAIH) még a 2021. februári ajánlásában felhívta a figyelmet arra, hogy az adatkezelés megkezdése előtt meg kell határozni a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében az adatkezelés céljait, továbbá kiemelten figyelmet kell fordítani az érintettek adatkezelésről történő megfelelő tájékoztatására és az érintetti jogok biztosítására.

Az ügy kapcsán több büntetőfeljelentés is született, illetve a NAIH-hoz több mint 100 bejelentés érkezett az sms küldési kampány mellett a telefonos kampánnyal kapcsolatban, amely során szintén visszaélés gyanúja merül fel.

A NAIH elnöke is kapott smst, amelyben a keresztnevén szólítva bátorították a választáson való részvételre. Az elnök által használt mobiltelefonszám előfizetője maga a NAIH, de az, hogy ki a tényleges használója, hivatalosan nem ismerhető adat.

Az smsekben aláíró nem szerepel, így a NAIH előzetes álláspontja szerint ez tisztességtelen, jogellenes megkeresésnek minősül, hiszen nem lehet utána nézni, hogy ki a küldő személy/szervezet, valamint azt sem, hogy milyen szabályok alapján zajlik az üzenetküldés.

A NAIH elnöke elmondta, hogy „jogsértés egyebek mellett amiatt vélelmezhető, hogy több panasztevőt olyan neveken szólítottak meg, amelyeket azok valamilyen azonosítás során használtak. Mivel ezek a nevek nem szerepelnek a különböző adatbázisokban, így felmerül, hogy az sms-ek küldői jogszerűtlen profilozást végeztek.

A név – egyes esetekben becenév – szerinti megszólítások egyrészt a messenger alkalmazásból letöltött nevekkel összekapcsolt telefonszámokból, valamint banki és kereskedelmi adatbázisokból származhatnak.

Egyelőre csupán a küldő telefonszámból lehet kiindulni a vizsgálat során, így az eljárás várhatóan hosszú ideig fog tartani.

A NAIH álláspontja alapján fontos tisztázandó kérdés, hogy ki az adatkezelő (aki a döntéseket meghozza) és ki az adatfeldolgozó (aki az adatkezelő nevében hajtja végre a döntéseket), továbbá ki kell deríteni az adatok forrását.

2022-05-11

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!