Ismeri a hazai kibervédelmi szervezetrendszert? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Ismeri a hazai kibervédelmi szervezetrendszert?

kibervédelem

kibervedelem_02.jpg

Értesülhet arról, hogy milyen zsaroló vírussal állunk szemben.

A Kormány még 2013 márciusában elfogadta Magyarország nemzeti kiberbiztonsági stratégiáját. A 1139/2013. (III.21.) Korm. határozat rögzíti, hogy a megelőzésre épülő hatékony védelmi intézkedések útján elsődleges cél a kibertérben jelentkező és a kibertérből érkező fenyegetések és az ezzel járó kockázatok kezelése, az ehhez szükséges kormányzati koordináció és eszköztár erősítése.

A Kormány az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény (2013. évi L. törvény) szerinti kormányzati eseménykezelő központként a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot (NBSZ) jelölte ki.

Létrejött a hazai kibervédelmi szervezetrendszer, amelynek alapvető rendeltetése, hogy az állami szervek információbiztonsági feladatainak végrehajtását biztonsági szolgáltatásokkal támogassa, ellenőrizze, az állami szervezetrendszer egésze tekintetében a biztonságtudatosságot fejlessze.

Az NBSZ szervezetén belül 2015. október 1-jével létrehozásra került a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI), amely ellátja

  • az eseménykezelési feladatokat a létfontosságú információs rendszerek és rendszerelemek, valamint
  • a bejelentés-köteles szolgáltatást – úgymint online piactér, internetes keresőszolgáltatás, valamint felhőszolgáltatás – nyújtó szolgáltatók esetében az eseménykezelési, valamint a hatósági felügyeletet.

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján (http://nki.gov.hu/) megtalálhatóak többek között az alábbi fontos információk:

  • figyelmeztetések az aktuálisan megjelenő, szoftvereket érintő veszélyes gyengeségek, illetve kockázatokról, sérülékenységről;
  • kiberbiztonsági podcastok (http://nki.gov.hu/podcast/) (hanganyagok, amelyeket bármikor meghallgathatunk, pl. olyan témákról, mint a kriptovaluta, kriptográfia, adathalászat, vagy éppen a „pénzlopó sms”);
  • káros kód leírások (http://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/karos-kod/ ) súlyossági fokkal együtt (alacsony, közepes vagy magas), illetve a megoldási javaslat hozzá;
  • az ún. Cyber Threatmap (http://nki.gov.hu/cyberthreatmap/), egy valós idejű fenyegetettség térkép, amelynek segítségével megtekinthetőek a kormányzat ellen irányuló támadások forrásokkal együtt.
2022-03-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!