Hogyan változtatja a kiszállított ételek áfakulcsát a teraszok nyitását megengedő lazítás? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Hogyan változtatja a kiszállított ételek áfakulcsát a teraszok nyitását megengedő lazítás?

áfakulcs koronavírus vendéglátás

A koronavírus okozta lezárások nyomán a kormány többek között azzal igyekezett segíteni a vendéglátóhelyek terheinek enyhítésében, hogy a kiszállított ételek áfakulcsát 5%-ra csökkentette. Azonban felmerül a kérdés, hogy ez a teraszok megnyitása – tehát a helyben fogyasztás újbóli engedélyezése – után is fennmarad-e az 5%-os áfakulcs a kiszállított ételekre?

A 3.5 millió fős beoltottság elérése nyomán a kormány megkezdte a lépcsőzetes nyitást, melynek egyik első intézkedése, hogy 2021. április 24-től a kerthelyiségekben és teraszokon – természetesen a hatályban lévő korlátozások és feltételek mellett – fogadhatnak vendégeket az éttermek, kávézók és bárok. Ennek kapcsán lehet kérdéses, hogy azok a vállalkozások, melyek bár részlegesen, de megkezdhették működésüket, továbbra is alkalmazhatják-e a kiszállított ételekre az 5%-os áfakulcsot.

2020.november 14-től 498/2020. (XI.13.) Korm. rendelet alapján a lezárásokkal összefüggésben, amely a vendéglátóhelyek bezárását is hozta, annak visszavonásáig az elvitelre, illetve kiszállított helyben készült étel és alkoholtartalom nélküli italok áfakulcsa 5%-ra csökkent.

A Korm. rendelet 1. § (1) bekezdése szerint az 5%-os mértékű áfakulcsot azokra a kiszállításra vagy elvitelre kerülő helyben készített ételekre és alkoholt nem tartalmazó italokra lehet alkalmazni, amelyeknek helyben történő fogyasztása esetén is az 5%-os adómérték alá tartozna. Ezek körét Áfa tv. 3. számú melléklet II. fejezet 3. pontja határozza meg.

Tekintve, hogy a fent említett Kormányrendeletben foglaltak a nyitást követően sem vesztették érvényüket, a kiszállított ételek áfatartalmát változatlanul az 5%-os áfakulccsal határozhatják meg a vendéglátóhelyek, még azok is, amelyek kerthelyiségeikben vagy teraszokon helyben fogyasztás biztosításával vendégeket fogadnak.

2021-04-27

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Íratkozzon fel hírlevelünkre!