Frissítő italok biztosítása a munkahelyen - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Frissítő italok biztosítása a munkahelyen

áfa munkahely védőital

frissito_02.jpg

Levonható-e a munkavállalóknak biztosított védőital áfája?

A nyári melegben a legtöbb vállalkozásnál kérdésként merül fel, hogy keletkezik-e adófizetési kötelezettsége akkor, ha a munkavállalóknak hűtött ásványvizet juttatnak, illetve levonható-e annak beszerzéséhez kapcsolódó áfa.

Az Áfa tv. 124. § (1) bekezdése az élelmiszerek, italok beszerzéséhez kapcsolódó áfára tiltó rendelkezést fogalmaz meg, és mivel a védőital nincs kivételként nevesítve, a levonási tilalom vonatkozik a védőitalra is. Tehát a munkáltató által biztosított ásványvíz akár védőitalnak minősül, akár nem, a beszerzéséhez kapcsolódó forgalmi adó nem helyezhető levonásba.

Jövedelemadó szempontjából a dolgozóknak juttatott ásványvíz adókötelezettségének meghatározása attól függ, hogy a munkáltatónak kötelező-e biztosítania vagy sem.

Kötelező védőitalt biztosítani igény szerint, de legalább fél óránként a munkavállalónak, ha a munkahelyi klíma zárttéri és szabadtéri munkahelyen a 24 °C (K) EH értéket (effektív hőmérséklet) meghaladja (3/2002. SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (10) bekezdés). A folyadékveszteséget általában 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas az azonos hőmérsékletű ízesített, illetve olyan alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

A fent leírt szabályozást tartalmazza az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről szóló 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet 4. számú mellékletének 7. pontja is.

A munkavállalóknak történő védőitalként juttatott ásványvíz az Szja tv. 1. számú melléklet 8.8 pontja alapján adómentes, mely után sem a munkáltatónak sem pedig a munkavállalónak jövedelemadó és egyéb közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

Más adózási megítélés alá esik az ásványvíz juttatása akkor, ha a munkavállóknak juttatott ásványvíz a munkahelyi környezet kialakítása miatt nem minősül védőitalnak.

Például egy klimatizált helységben az irodai dolgozóknak adómentes juttatásként nem biztosítható ásványvíz, mivel a munkahelyi környezet a Rendeletben foglaltaknak nem felel meg.

Amennyiben a dolgozóknak nem egyénileg meghatározott mennyiségben biztosítanak ásványvizet, akkor az ásványvíz biztosítása egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Például egyes meghatározott juttatásnak minősül, ha az ebédlőben ballonos kiszerelésű hűtött ásványvizet biztosítanak a dolgozók részére. Ebben az esetben a juttatás szokásos piaci értékének 1,18-szorosa után 15 százalék jövedelemadó és 13 százalék szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége keletkezik a munkáltatónak. A munkavállalónak közteher fizetési kötelezettsége nem keletkezik.

2022-07-13

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!