Egy háború adatvédelmi vonatkozásai - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Egy háború adatvédelmi vonatkozásai

adatvédelem gdpr

haboru_04.jpg

Személyes adatok támadása és védelme.

Súlyos harcok dúlnak határainktól nem messze, Ukrajna területén.

Egy háború során a modern világban számos fegyverrel lehet csatázni, nem kivétel ez alól a virtuális térben zajló harc, amely több ponton is veszélyezteti az adatvédelmi területet.

Néhány hacker(csapat) a napokban több mint 300 orosz kormányhoz, állami médiához, illetve bankhoz tartozó weboldalt tört fel és állított le, amelyek helyreállítása kevés esetben sikerült.

A kifejezetten veszélyes megmozdulások – így pl. egy orosz Linux terminál és gázvezérlő rendszer feltörése – mellett állítólagosan történtek egyéb akciók is, mint az orosz állami tévé feltörése annak érdekében, hogy Ukrajna himnuszát sugározzák.

A hacker csoport tagjainak közleménye alapján „ezek az akciók folytatódni fognak”.

Egy ukrán vezető politikus szavaival élve: „2022-ben a modern technológiák az egyik legjobb válasz a tankokra és rakétákra”.

Amíg a kiberfronton is zajlik a harc, a Facebook (Meta) az afgán konfliktus során már alkalmazott adatvédelmi eszközét bevetve, a téves információk, illetve a megtévesztő tartalmak miatt újraaktiválta a „Profilzár” lehetőségét, amelynek használatával az ukrán illetőségű felhasználók szabadon élhetnek.

Az ezen beállítással élő felhasználók egyetlen beállítás élesítésével idegenek számára láthatatlanná tehetik a korábban közzétett nyilvános bejegyzéseiket, a feltöltött fényképeiket és történeteiket, illetve a Névjegy fül alatt megtalálható személyes információiknak bizonyos részeit.

Amikor a profiljuk zárolva van, az ismerőseiken kívül senki sem töltheti le vagy oszthatja meg profilfotójukat, és nem láthatja a bejegyzéseket az idővonalukon.

Kék ikon benne egy fehér lakattal jelzi azokat a Facebook-profilokat, amelyeken bekapcsolták a zárolási funkciót.

Fenti beállítási lehetőség azt a célt is szolgálja, hogy ne lehessen a közösségi médiás profilja alapján felkutatni egy veszélyben lévő személyt vagy annak ismerőseit.

2022-03-02

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!