Céges rendezvényen dolgozónak adott ajándékutalvány adózása - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Céges rendezvényen dolgozónak adott ajándékutalvány adózása

adózás ajándékutalvány rendezvény

Az Szja törvény 70. § (6) bekezdésének b) pontja alapján egyes meghatározott juttatásnak minősül a több magánszemélynek szervezett rendezvényen, eseményen a résztvevőknek adott ajándéktárgyra fordított kiadás, amennyiben az ajándéktárgy egyedi értéke nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát.

Az Szja törvény nem határozza meg az ajándéktárgy fogalmát, így korábban volt olyan álláspont, mely szerint az ajándéktárgy fogalmába beleérthető az utalvány is.

2019. december 13-án a NAV honlapjára felkerült az Nemzetgazdasági Minisztériummal egyeztetett álláspont, mely szerint az Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontja alapján ajándéktárgyként nem adható készpénzt helyettesítő fizetőeszköz, például utalvány vagy ajándékkártya.

A leírtak alapján, ha a munkáltató az általa szervezett rendezvényen ajándékutalványt ad dolgozóinak, akkor az ajándékutalvány értéke, a munkavállaló összevonandó jövedelmének minősül (fő szabály szerint), mivel a fent leírtak alapján az Szja tv. 70. § (6) bekezdés b) pontja utalvány juttatása esetében nem alkalmazható.

2020-01-28

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!