Cégautóadó és az áfa - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Cégautóadó és az áfa

áfa bérleti díj bérlő cégautóadó

cegautoado.jpg

Bérbeadás esetén a bérleti díjon felül áthárított cégautóadó összege után kell-e áfát fizetni a bérbeadónak?

A cégautóadó összegének 2022. július 1-től jelentős mértékű emelkedése miatt a személygépkocsit rövidtávra bérbeadó vállalkozások a személygépkocsik bérleti díját legalább az adónövekmény értékével jellemzően megemelték.

Egyre nagyobb a bérbeadók részéről az a törekvés, miszerint az áremelés összegét valamilyen formában a fogyasztókkal megismertessék. Ennek okán a bérbeadók a bérleti díjról elkészített számlában gyakran külön tételként tüntetik fel a bérleti díj mellett az áthárított időarányos cégautóadó összegét. Kérdésként merül fel, hogy áfajogilag miképp viselkedik a bérbevevőkre átterhelt időarányos cégautóadó összege.

Ha a bérelt személygépkocsihoz kapcsolódó arányos cégautóadó összegét a bérbeadó a szolgáltatás igénybevevőjére áthárítja, akkor az arányos cégautóadó összege a bérleti díj ellenértékének részét képezi, beépülve a szolgáltatásnyújtás adóalapjába. Az átterhelt cégautóadó összege osztja a bérleti díj adójogi sorsát, így rá is az általános, 27%-os mértékű áfakulcs alkalmazandó. Nincs akadálya annak, hogy a cégautó adó összegét külön tételként (adóalap, áfa bruttó összeg) a bérleti díjról kiállított számlán feltüntesse a bérbeadó. Mivel a bérleti díj adóalapjába beletartozik az cégautóadó összege is, ezért azt nem lehet a számlán „adómentes” vagy „áfa tárgyi hatályán kívüli” tételként feltüntetni.

Amennyiben a bérlő olyan számlát kap, amelyen a személygépkocsi bérleti díján felül külön sorban az áthárított cégautóadó forgalmi adót tartalmazó összege is megjelenik, úgy az adólevonási jog elbírálásánál a két tételt összevontan, személygépkocsi bérleti díjként kell figyelembe venni.

2022-07-06

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!