Átváltási árfolyam alkalmazása számlamódosítás esetén - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Átváltási árfolyam alkalmazása számlamódosítás esetén

átváltási árfolyam számlamódosítás

Számlamódosítás esetén gyakran kérdésként merül fel, hogy külföldi pénznemben kiállított számla módosítása esetén, mely időpont szerinti árfolyamot alkalmazzuk az adóalap forintban történő meghatározásához.
A külföldi pénznemben kifejezett, az adóalap forintban történő meghatározásához főszabály szerint a teljesítés napján érvényes belföldi hitelintézet eladási árfolyamát vagy választás szerint az MNB vagy az EKB árfolyamot kell figyelembe venni. Ettől eltérően időszaki elszámolású ügyletek esetében a számla kibocsátásának időpontjában érvényes alkalmazott árfolyamot, míg közösségi termékbeszerzés, előleg, illetve fordított adózás alá tartozó ügyletek esetén a fizetendő adó megállapításának időpontjában érvényes árfolyamot kell alkalmazni.
Számlamódosítás esetén nem jön létre új ügylet. Ha az ügyletről kibocsátott (eredeti) számla adatát utólag módosítják, akkor a számla és az annak adatát megváltoztató módosító számla együttesen képezi az ügylet bizonylatát. Ennek okán, ha az eredetileg, külföldi pénznemben kiállított számla utólag összegszerűen módosításra kerül, akkor a módosító (helyesbítő) számlában foglalt adóalapot, adót érintő módosítás forintra történő átszámítását, az eredeti számlánál használt árfolyam alapulvételével kell elvégezni.

2020-05-26

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!