Milyen esetben jár adó-visszatérítés az elvált szülőnek? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Milyen esetben jár adó-visszatérítés az elvált szülőnek?

adózás szja

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

adovisszaterites.jpg

A felváltva gondozott gyermek után mindkét elvált szülő jogosult az adó-visszatérítésre.

Az 560/2021. Korm. rendelet alapján a gyermeket nevelő magánszemélyt – amennyiben 2021. év folyamán akár egyetlen nap is családi kedvezményre jogosult volt - a 2021-ben megszerzett összevont adóalapba tartozó jövedelme után levont személyi jövedelemadó, a levont egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak a személyi jövedelemadónak minősülő része, valamint a rá tekintettel a kisadózó vállalkozás által megfizetett tételes kata összegének 25 százaléka tekintetében, legfeljebb évi 809 000 forint összegig adó-visszatérítés illeti meg.

Hogyan élhetnek az adó-visszatérítéssel az elvált szülők?

Az adó-visszatérítés feltétele a családi kedvezményre való jogosultság - akár egy napon keresztül történő – fennállása. Amennyiben a szülők 2021. év folyamán váltak el, a válás előtti időszakban – amennyiben egy háztartásban éltek a gyermekkel - mindkét szülő családi kedvezményre jogosultnak minősül, ennek következtében a szülők mindegyike élhet az adó-visszatérítés lehetőségével.

Abban az esetben, ha a szülők 2021. évet megelőzően váltak el, az a szülő jogosult családi kedvezményre, aki családi pótlékra jogosult. A családi pótlékra való jogosultságot a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst tv.) határozza meg. A családi pótlékra való jogosultság egyik lényeges feltétele a gyermek saját háztartásában történő nevelése. Elvált szülők esetében általában az egyik szülőnél kerül elhelyezésre a gyermek, így ez a szülő lesz jogosult a családi pótlékra, ebből következően a családi kedvezményre, valamint a gyermeket nevelő magánszemély adó-visszatérítésére is.

Az elvált szülők megállapodhatnak úgy is, hogy a gyermeket időszakonként felváltva gondozzák. A felváltva gondozás tényét alátámaszthatja bírósági döntés, egyezség, illetve a szülők közös nyilatkozata is. Amennyiben az elvált szülők felváltva gondozzák gyermeküket, mindketten a családi kedvezmény 50-50%-ára jogosultak. Amennyiben a szülők egyike lemond az 50%-os mértékű családi pótlékról, az nem változtat a másik szülő 50%-os mértékű családi pótlékra való jogosultságán. Ha a szülők egyenlő időszakokban felváltva gondozzák gyermeküket, ebből következően a családi pótlékra 50-50%-os mértékben jogosultak, a családi kedvezmény érvényesítésére is mindkét szülő 50-50 százalékos mértékben jogosult (a gyermek mindkét szülő vonatkozásában kedvezményezett eltartottnak minősül). A családi kedvezmény érvényesíthetőségét nem befolyásolja a szülő családi pótlékról történő lemondása. A családi pótlékra, illetve a családi kedvezményre 50%-os mértékben jogosult elvált szülőt megilleti az adó-visszatérítés is. Az adó-visszatérítés az egyenlő időszakokban felváltva gondozott gyermek kapcsán mindkét elvált szülőnek külön-külön teljes összegben (nem csak 50%-ban) jár, maximum 809 000 forint összeghatárig, feltéve, hogy 2021. évben legalább egy napig fennáll a felváltva gondozás ténye.

2021-10-13

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!