Miért nem kérhet a színház védettségi igazolványt? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Miért nem kérhet a színház védettségi igazolványt?

védettségi igazolvány

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

szinhaz_02.jpg

Rendezvényszervezők lehetősége védettségi igazolvány kezelésére.

A 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet – melynek hatályát az országgyűlés a veszélyhelyzettel együtt a minap meghosszabbította - bizonyos rendezvények látogatását kizárólag védettségi igazolvány bemutatása mellett teszi lehetővé, így a „kulturális eseményt” is, amely definícióba az olvasó elsőre a színházi előadást is könnyen beleértheti.

Azonban a jogalkotó a színházat a kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható rendezvények sorából kiemeli azzal, hogy kimondja; a Korm. rendelet alkalmazásában nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából

a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra,

b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és

c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni.

Vagyis színház kötelezően nem kérhet be védettségi igazolványt az előadáson résztvevőktől, hiszen a színházi előadás nem minősül jogi értelemben vett „rendezvénynek”.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság múlt héten közzétett állásfoglalásában adatvédelmi szempontból is körüljárja a témát.

A koronavírus elleni védettség tényére vonatkozó adat egészségügyi adat, melynek kezelése főszabály szerint tilos.

Színházak esetében az egészségügyi adat kezelését az érintett önkéntes és kifejezett hozzájárulása-, vagy uniós, illetve nemzeti, kötelező erejű jogi előírás megléte teremtheti meg, függetlenül attól, hogy a jegyek megvásárlásával szerződéses kapcsolat áll-e fenn a színház és az érintett látogató között. Azonban a koronavírus elleni védettség tényének kötelező igazolásának előírása egy színház részéről kizárja a hozzájárulás önkéntességét, így kizárólag a jogi előírás lehetne megfelelő jogalap a védettségi igazolvány kezelésére. A fent idézett Kormányrendelet azonban kifejezetten „kiemeli” a jogi értelemben vett rendezvények köréből a színházi előadást, így azon védettségi igazolvány főszabály szerint nem kérhető.

Minden közfeladatot ellátó színház előadásaira érvényesek a Korm. rendelet (4d) a)-c) pont szerinti feltételek, így azok egyértelműen az „előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény” kategóriájába tartoznak.

Vagyis, mivel a színházak nem esnek a Korm. rendelet szerinti „rendezvény” jogszabályban speciálisan meghatározott fogalma alá, a színházakra vonatkozóan nem található a hatályos jogszabályi környezetben előírás a védettség tényének kötelező igazolására, az igazolvány bemutatására tehát jogszerűen nem hívhatják fel a látogatókat.

2021-09-22

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!