Ukrajnában történő vámkezelés új adminisztratív teendői - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Ukrajnában történő vámkezelés új adminisztratív teendői

vám

vamregisztracio_ukrajna.jpg

2021. július 1-jétől a külföldi személyeknek Ukrajnában történő vámkezeléshez előzetes regisztráció szükséges.

Az Ukrán Állami Vámszolgálat és a NAV tájékoztatása szerint az ukrán Vámkódex XXI. cikkének 6. bekezdésében foglalt rendelkezések értelmében 2021. július 1-től az Ukrajnában vámkezeltetni kívánó külföldi személyek Ukrajna Állami Vámszolgálatánál regisztrálni kötelesek.

A Vámkódex 455. cikkének 8. része értelmében a regisztráció elmulasztása a vámkezelésnek és az árucikkek, valamint a fuvareszközök határon való áthaladásának megtagadását eredményezi.

A Vámkódex 455. cikkének 1. része értelmében a regisztrációt azon külföldi személyek kötelesek elvégezni, akik:

  • a Vámkódex 268. cikke 2. részének 4. bekezdése szerinti árucikkekről, fuvareszközökről nyilatkozatot tevők (külföldi fuvarozók, fuvareszközök, Ukrajna területén árutovábbítást végzők);
  • Ukrajna vámhatárát átlépő és/vagy ukrán területen lévő vámhivatalok között áruszállítást végző fuvarozók vagy ilyen szállításért felelős személyek (vámeljárásban árut szállító külföldi fuvarozók).

A regisztráció módja:

  • a nyilatkozatnak közvetlenül a határátkelőhelyen Ukrajna területére való belépéskor, vagy területének elhagyásakor történő kitöltésével (a regisztrációt végző ország illetékes hatósága által kiállított, a regisztrációt alátámasztó igazolás egy példányának a külföldi személy részére való átadásával);
  • a kitöltött regisztrációs lap bármely vámhivatal részére postai úton való megküldésével, és a regisztrációt végző ország illetékes hatósága által kiállított, a regisztrációt alátámasztó igazolás egy példányának a külföldi személy részére való átadásával;
  • a kitöltött regisztrációs lap és a regisztrációt végző ország illetékes hatósága által kiállított, a regisztrációt alátámasztó igazolás egy példányának bármely vámhivatalhoz közvetlenül vagy a külföldi személy által kiállított meghatalmazás birtokában eljáró meghatalmazott útján, vagy a külföldi személy és az ukrán vámügynök között létrejött szerződés alapján eljáró vámügynök útján való benyújtásával.

A nyomtatvány a hivatalos nemzetközi kommunikáció bármely nyelvén kitölthető. Az információ-feldolgozás felgyorsítása érdekében célszerű azt ukrán vagy angol nyelven kitölteni. A nyomtatvány itt letölthető.

Az adatoknak a vámhatóság informatikai rendszerében való rögzítését követően a külföldi személy egy órán belül megkapja az ideiglenes regisztrációs számát.

Az ideiglenes regisztrációs szám kiadása megtagadható, ha:

  • a nyomtatvány nem tartalmaz minden szükséges adatot;
  • a külföldi személy már regisztrálva van.

Ideiglenes regisztrációs szám birtokában a külföldi személy korlátozás nélkül végezhet vámalakiságokat és vámeljárásokat.

A külföldi személy öt munkanapon belül kap tájékoztatást a regisztrációról és a regisztrációs számáról.

2021-07-06

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!