Kedvezményszabály érvényesítése egészségügyi szolgálati jogviszonyban - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Kedvezményszabály érvényesítése egészségügyi szolgálati jogviszonyban

adókedvezmény

Figyelem, ez a cikk több mint egy éve nem frissült!

egeszsegugyi_szolgalat_02.jpg

Hogyan kell eljárni azon munkavállalók esetén, akik a KJT hatálya alól átkerültek az Egészségügyi Szolgálati Jogviszonyról szóló törvény hatálya alá, és első gyermekük után az ellátást még a KJT jogviszonya alapján, míg a második gyermekükre tekintettel már az új jogviszonyban állapították meg.

Miért fontos a kedvezményszabály?

A kedvezmény az ellátás naptári napi alapját érinti. Lényege – jogviszonytól függetlenül – az, hogy fő szabályként az irányadó időszakon belül megszerzett 180 naptári napi jövedelemből kellene az ellátás naptári napi alapját megállapítani. Azonban, ha valaki közvetlenül a szülést megelőzően azért nem rendelkezik az irányadó időszakban jövedelemmel, mert előző gyermekére tekintettel ellátásban részesült (CSED és GYED), akkor az utoljára megállapított ellátás alapjául szolgáló naptári napi alapot kell megadni, amennyiben annak összege magasabb, mint a jelenlegi, szerződés szerinti jövedelméből megállapított összeg.

Ez a gyakorlatban akkor jelent előnyt, ha a korábbi időszakban a szerződés szerinti jövedelelmnél magasabb volt a járulékalapot képező jövedelme. Az eredeti alapot ezen összegek megemelték, de a jelenlegi, szerződés szerinti jövedelmében nincsennek benne. Így az első gyermekre kapott ellátás magasabb, mint amit a második gyermek születése esetén meg tudnánk állapítani.

Az egészségügyben dolgozó, több gyermeket vállaló nők körében kérdésként merül fel, hogy a jogviszonyváltás hogyan érinti az ellátások megállapítását, érvényesíthető-e rájuk a kedvezményszabály. A 2020. évi C. törvény hatályba lépését követően az egészségügyben dolgozók egészségügyi szolgálati jogviszonyban kerültek át a korábbi közalkalmazotti jogviszonyból.

Mi okozza a problémát?

Kérdésként merül fel a kifizetőhelyek részéről, hogy a közalkalmazotti jogviszonyból átalakult egészségügyi szolgálati jogviszony új jogviszonynak minősül-e az ellátás megállapítása szempontjából, vagy nem.

Vizsgáljuk meg a kérdést a gyermekre tekintettel igényelt ellátás fiktív példáján keresztül.

A munkavállaló első gyermekét közalkalmazottként 2020. június hónapban szülte, és a gyermekre tekintettel a csecsemőgondozási díjat, és a gyermekgondozási díjat a KJT szerinti jogviszonyában állapították meg. Második gyermekét 2022. március hónapban szülte. Második gyermekére tekintettel már úgy igényli a CSED ellátást, hogy átkerült egészségügyi szolgálati jogviszonyba. A kifizetőhelynek, az ellátás megállapítása során figyelembe kell vennie a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 48. § (5) bekezdésében meghatározott kedvezményszabályt.

Az egészségügyben dolgozókat foglalkoztató szerv személyében (azaz a munkáltató személyében) a jogviszony átalakítása kapcsán nem történt változás, jogszabály alapján alakult át a jogviszony.

A 217/1997. (XII.1.) Korm. rendelet (Ebtv. Vhr.) 28. § (5) bekezdése alapján, ha a biztosítási jogviszony az első jogviszony megszűnését követő 30 napon belül jogszabály szerint átalakul, a biztosítási jogviszony kezdőnapja megegyezik az első jogviszony kezdő napjával. Így – hivatkozva az Ebtv. 48. § (8) bekezdésre – figyelembe vehető a kedvezményszabály.

2022-06-01

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!