Bruttó vagy nettó? - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Cikkek, hírek

Bruttó vagy nettó?

áfa bruttó epr díj számla tartalma

Kiterjesztett gyártói felelősség díj.

Meghatározott termékeket belföldön forgalomba hozók vagy saját célra felhasználó (importálók és gyártók) kiterjesztett gyártó díj (EPR díj) fizetésre kötelezettek a MOHU felé. A jogszabály határozza meg az egyes termékekkel kapcsolatos díjtételt. Azonban a jogszabályból nem lehet eldönteni egyértelműen, hogy a díj tartalmazza-e az áfa összegét vagy sem. Pontosabban a jogszabály szövegéből leginkább arra lehet következtetni, hogy a díjra rárakódik az áfa és nem visszaszámolandó belőle.

Információink szerint a területért felelős miniszteriális szerveknél az az álláspont kristályosodott ki, hogy a díjtételeket bruttó módon kell majd kezelnie a MOHU-nak. Amennyiben az álláspont véglegessé válik az gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vállalkozók tényleges költsége a díjtétel 78,74%-a lesz, amely mérték továbbra sem mondható alacsonynak a korábbi termékdíj tételhez képest.

Vannak vállalkozók, akik a jogszabályi kötelezettségüket túlteljesítve már olyan számlákat állítottak ki, amelyen a vevő felé történő értékesítéskor a számlában külön feltüntették az EPR díjat és rászámolták az áfa-t. E vállalkozások amellett, hogy teljesen feleslegesen szofisztikálták a számla tartalmát (csak olyan megjegyzést kell szerepeltetni, hogy az EPR díj megfizetésre kerül), most gondolkodhatnak a javításról, amennyiben a fenti információk véglegessé válnak.

 

Mely gazdálkodót érintik az EPR és a termékdíj rendelkezései? Milyen termékek után kell EPR díjat fizetni? Nézze vissza online előadásunk felvételét!

2023-08-30

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Iratkozzon fel a Saldo hírlevelére
és mi naprakészen tartjuk adóügyekben!