Áfa fizetés egyéni vállalkozás megszűnésekor - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Áfa fizetés egyéni vállalkozás megszűnésekor

áfa egyéni vállalkozó készlet megszűnés

Az Áfa tv. 11. § (2) bekezdés d) pontja szerint, az adóalany megszűnése fő szabály szerint áfafizetési kötelezettséget keletkeztet feltéve, ha az adóalany a megszűnés időpontjában olyan terméket tart tulajdonában, amelynek beszerzéséhez kapcsolódóan részben vagy egészben adólevonási jog illette meg 

Ha egy egyéni vállalkozó a megszűnése időpontjában olyan vásárolt készlettel rendelkezik, melyet a működése során nem tudott értékesíteni, akkor az egyéni vállalkozónak megszűnésre tekintettel áfafizetési kötelezettsége keletkezik akkor, ha a termékek beszerzéséhez adólevonási jog kapcsolódott. Az adó alapja a termék teljesítéskor megállapított piaci ára (Áfa tv. 68. §).

Nem keletkezik azonban áfafizetési kötelezettsége a megszűnés során az egyéni vállalkozónak akkor, ha a készletek beszerzéséhez kapcsolódóan adólevonási joga nem keletkezett. Például egy alanyi adómentességet választó adóalanynak az alanyi adómentes időszakában vásárolt készletei után, megszűnésekor nem keletkezik áfafizetési kötelezettsége, mivel annak beszerzésekor adólevonási jog sem illette meg.

Saldo-tipp

Adóhiányt állapított meg az adóhatóság?
Kijelölték adóhatósági ellenőrzésre?
Vállaljuk érdekeinek képviseletét a hatóság előtt! 
Tiszteljen meg bizalmával és írjon nekünk!

2018-10-24

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!