Adócsökkentés az EKHO-s jövedelmeknél - Saldo Zrt. - Saldo Zrt.
SALDO Zrt. logo
Kérdése van? 06-30-237-9822
Cikkek, hírek

Adócsökkentés az EKHO-s jövedelmeknél

adócsökkentés ekho

ekho_02.jpg

Szeptember 1-jétől nem kell a kifizetőnek EKHO-t fizetnie.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (EKHO) olyan adózási forma, amit egyes meghatározott foglalkozások művelői választhatnak. Ide tartoznak például a művészet, média, a könyv- és lapkiadó szerkesztő, az újságíró, rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő és a sport tevékenységek. Az EKHO szerinti adózást az a magánszemély választhatja, aki az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény (továbbiakban: Ekho törvény) 3. § (3), (3a), (3b), (3c), (3d) bekezdéseiben felsorolt FEOR szám alatti tevékenységből adóköteles bevételt szerez.

Amennyiben a magánszemély a törvényben felsorolt FEOR szám alatt lévő tevékenységből jövedelmet szerez, úgy (egyéb más feltétel fennállása mellett) jogosult az EKHO adózási mód választására. Ebben az esetben a magánszemélynek fő szabály szerint 15 % (vagy kivételes esetben 9,5 %) EKHO-t kell fizetnie (melyet a kifizető levonásba helyezi), és a kifizetőnek fő szabály szerint 13 % (vagy kivételes esetben nem kell) EKHO-t kell fizetnie.

A Magyar Közlöny 2022. évi 134. számában jelent meg az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. (VIII.9.) Korm. rendelet, amely 1. §-a kedvezően módosította az Ekho törvényt. A kedvező módosítás értelmében az Ekho törvény 4. § (3) bekezdésének rendelkezésétől eltérően (azaz a fő szabálytól eltérően) a kifizetőt nem terheli EKHO fizetési kötelezettség, függetlenül attól, hogy a jövedelmet kinek a részére juttatja.

A módosítás a 2022. szeptember 1-jén lép hatályba, így ezen időpontban vagy azt követően kifizetett EKHO szerint adózó jövedelem után nem keletkezik EKHO fizetési kötelezettsége a kifizetőnek, függetlenül attól, hogy azt kinek a részére fizeti ki.

Az alábbi táblázat bemutatja, hogy az egyes kifizetések esetében mennyi EKHO-t kell fizetnie a magánszemélynek, illetve a kifizetőnek

Jövedelem szerzés időpontja 2022.01.01. - 2022.08.31. 2022.09.01. - 2022.12.31.
  Magánszemélyt terhelő EKHO Kifizetőt terhelő EKHO Magánszemélyt terhelő EKHO Kifizetőt terhelő EKHO
Fő szabály 15% 13% 15% -
Általánostól eltérő kifizetések
Nyugdíjas magánszemély részére történő kifizetés* 9,5% - 9,5% -
EGT államban biztosított magánszemély részére történő kifizetés 9,5% - 9,5% -
Hivatásos sportolónak az e foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel 15% - 15% -
Nemzetközi sportszövetség munkavállalójának e foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel 15% - 15% -
  • Ha a magánszemély az adóév 183 napját meghaladóan saját jogú nyugdíjas.
2022-08-17

Adótanácsadásra van szüksége? Cége nehezen boldogul a számviteli,
munkaügyi problémákkal? Kérjen tőlünk személyre szabott ajánlatot!

Releváns cikkek

Összes olvasása

Legyen mindig naprakész és értesüljön a legfontosabb változásokról!
Iratkozzon fel hírlevelünkre!