Kedvencek

Nincs mentett cikke a kedvencekben.

Fejlesztési célú uniós támogatás számviteli elszámolása

Rovat: Tudásbázis, Dátum: 2010-07-31

Betűméret növelése/csökkentése:


Mely időszak bevételeként kell elszámolni az egyes támogatási összegeket, illetve mikor kell elszámolni a támogatással kapcsolatban felmerült költségeket.

A fejlesztési célú támogatás az adott üzleti évben csak akkor számolható el rendkívüli bevételként, ha az legkésőbb a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg is realizálódik [Szt. 86. § (4) bekezdés b) pont], a bevétel időbeli elhatárolására nincs lehetőség, mivel a konkrét támogatás nem eszközhöz kapcsolódik. A felmerült költségeket a számviteli törvény előírásainak megfelelően felmerülésük időszakában el kell számolni. Ha a költségek aktiválására nincs lehetőség, úgy „féllábas” lehet az elszámolás, egyik évben a költségek, másik évben a bevétel kerül kimutatásra.

A támogatási előleg nem minősül bevételnek, azt kötelezettségként kell kimutatni. Amennyiben a mérlegkészítés időpontjáig megtörténik az előleggel való elszámolás, akkor az előleg összege bevételnek minősül, egyéb iránt a beszámolóban is a kötelezettségek között kerül kimutatásra. Amennyiben a mérlegkészítésig megtörténik az elszámolás, úgy a kapott előleg a beszámolóban már nem kötelezettségként, hanem bevételként kerül kimutatásra, a költségek elszámolása az előzőekben ismertetettek szerint történik.

2010. júliusi állapot szerint.