Bejelentkezés

Elfelejtette jelszavát?

Még nem regisztrált?

Akciós ajánlatunk!

Közhatalmi szervek áfa adójogi jogállása, alanyi adómentesség

A közhatalmi szervek és az alanyi adómentes intézmények tapasztalataink szerint nem követték az áfa törvény 2008. január 1-jétől hatályba lépett rendelkezéseit. Ezen adóalanyi körre nézve is jelentős módosításokat hozott és számos kötelezettséget ír elő a jogszabály, amelynek figyelmen kívül hagyása bírságot és adóhiányt vonhat maga után.

A közhatalmi szervek áfa adójogi jogállását illetően lényeges jogszabályi változás következett be 2008. január 1-jétől. Ez a változás sajnos nagyon sok intézmény figyelmét elkerülte.
A törvénymódosítás miatt bejelentési, adófelszámítási és bevallási kötelezettsége keletkezik azoknak a költségvetési szerveknek, amelyek nem csak közhatalmi tevékenységet végeznek, hanem pl. bérbeadást, étkeztetést, telefonszámlák kiszámlázását dolgozóknak, stb.

A gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő, hogy egy közhatalmi szerv, a közhatalmi tevékenységén kívül semmi más szolgáltatást, értékesítést nem végez, ezért gyakorlatilag valamennyi közhatalmi szerv érintett a kérdésben. Ha a közhatalmi szerv 2008. január 1-je után nem módosította adójogi jogállást, több évre visszamenőleg adóhiánya keletkezhetett, ami után az adóhatóság bírságot és késedelmi pótlékot állapíthat meg.

Az utóbbi időben sok költségvetési szervről derült ki, hogy nem megfelelő az adójogi jogállása. Az ebből adódó hibák kijavítása nagyon sok adminisztrációt és szakértelmet igényel, ezért javasoljuk, hogy forduljanak a Saldo Zrt. adószakértőihez.

Alanyi adómentes intézményeket érintő áfa kérdések

Az alanyi adómentes státuszt választott intézményeket is terheli áfa bevallási és befizetési kötelezettség egyes esetekben. Ezek a kötelezettségek kevéssé ismertek az érintett körben.
Az alanyi adómentességet választott adózóknak a közösségen belüli termékbeszerzések után 10 ezer Euróig különleges jogállású adóalanyokként nem kell megfizetni a belföldi áfát. Ugyanez a kedvezmény nem vonatkozik a szolgáltatások más államból történő beszerzése után, vagyis közösségen belüli szolgáltatásnyújtás, illetve igénybevétel esetén az alanyi adómenteseknek is kell közösségi adószámot kiváltani.

Változott az alanyi adómentesség értékhatárába beszámító bevétel meghatározása is.